KAKVA BESMISLICA I POMODARSTVO: Uvodi se NARANDŽASTI KARTON u fudbalu!

Autor: M. M.

Sport

04.12.2023

22:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nešto poput isključenja u rukometu ili vaterpolu...

KAKVA BESMISLICA I POMODARSTVO: Uvodi se NARANDŽASTI KARTON u fudbalu!

Foto: Starsport

crveni karton

Modernom terminologijom rečeno - nonsens! Možda će na taj način bolje razumeti fudbalski zvaničnici koji, pazite sad, diskutuju oko uvođenja narandžastog kartona u fudbalu.

Naime, međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) najavio je da bismo od sledeće godine pored žutog i crvenog kartona, mogli da dobijemo i narandžasti. Odbor zadužen za promene pravila predložiće da se testira njegovo korišćenje, a odluku će doneti IFAB koji se sastaje u Glazgovu u martu sledeće godine kada će to biti jedna od tema.

Navodno, prema preliminarnim informacijama, taj predlog će najverovatnije biti prihvaćen! 

Narandžasti karton će služiti kao opomena, odnosno biće dodeljen fudbalerima koji se nedolično ponašaju. Ujedno, to znači da će igrač koji je dobio naranžasti karton mora da napravi pauzu od nekoliko minuta. Pretpostavlja se deset, posle čega bi se vratio na teren.

Sudija na terenu ne bi pokazivao karton, već bi odluku saopštio publici preko elektronskih i zvučnih uređaja na stadionu, a testiranje bi navnodo  moglo da počne u Premijer ligi već sledeće sezone, prenose engleski mediji.

Inače, Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) je međunarodno telo koje određuje fudbalska pravila. Osnovan je još 1886. godine od strane saveza iz Velike Britanije, gde je fudbal u modernom obliku i počeo da se razvija. Kako se tek naknadno pojavila svetska fudbalska organizacija, FIFA, onda je IFAB i nju uključio u svoj sistem, ali na interesantan način. Iako je svetska kuća fudbala krovna organizacija za međunarodna takmičenja, ona, kada je o pravilima reč, nema veću moć nego britanski savezi.

Naime, kada se menja neko fudbalsko pravilo, po glas imaju predstavnici četiri saveza iz Velike Britanije (engleski, velški, škotski i severnoirski), a četiri glasa ima i FIFA. Za usvajanje neke odluke potrebno da se dostigne većina od šest glasova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading