REČ LEKARSKE STRUKE O GUDELJU: Treba mu ZABRANITI da igra fudbal!

Autor:

Sport

04.12.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prognoze srpskog kardiohirurga nisu dobre.

REČ LEKARSKE STRUKE O GUDELJU: Treba mu ZABRANITI da igra fudbal!

Foto: Instagram/Printscreen/nemanjagudelj

Dragiša Gudelj u bolnici u Španiji

Dragiša Gudelj, brat Nemanje Gudelja reprezentativca Srbije pre 11 meseci proživljavao je najveću dramu. Srce je prestalo da mu kuca, hitno je prevezen u bolnicu i bio je životno ugrožen.

Ugrađen mu je defibrilator (isto se dogodilo Kristijanu Eriksenu), a nakon ovoga je dobio dozvolu lekara da se vrati onome što najviše voli, a to je igranje fudbala.

Delovalo je da je sve iza njega, ali ponovo su nam stigle očajne vesti iz Španije.

Naime, Gudelj je na utakmici protiv Melilje ponovo pao na teren, brzo se pridigao, ali je delovao dezorjentisano, tako da je morao da napusti igru.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Miljko Ristić

 

Dragi se oseća dobro, a Miljko Ristić čuveni kardiohirurg prokomentarisao je situaciju.

- Video sam šta se desilo u Španiji, nemili događaji na fudbalskom terenu su uglavnom ispraćeni, jer je fudbal planetarno popularni sport. Kao predsednik lekarske komisije FSS pratio sam obaveze fudbalera i redovno sam učestvovao na seminarima koje je dva puta godišnje organizovala UEFA i FIFA. U 90% slučajeva gde se igrač srušio na terenu jeste da tu nema kompetentnog kardiološkog pregleda lekara, tu mora da postoji adekvatan pregled specijaliste - rekao je Ristić pa nastavio:

- Nije dovoljan običan EKG, to je traka od pola minuta koja prati rad srca. Postoje uređaji koji prate rad srca 24h, postoje čak i uređaji koji se nose sedam dana i tu nema nikakvih problema, čovek normlano funkcioniše dok ga nosi, a taj aparat prati sve, da li ima aritmija, da li ima dužih pauza između otkucaja srca itd. Nakon toga elektrofiziolog i treba da da svoje mišljenje i tek tada igrač može da igra, ne znači da će se tada isključiti mogućnost da igrač dobije srčanu manu, ali sigurno da će ovo biti mnogo sigurnija i bezbednija opcija - ističe bivši predsednik lekarske komisije FSS.

Na pitanje o nastavku karijere nakon ove situacije Ristić ima jasan odgovor.

- Ukoliko su i pitanju urođene srčane mane, one se manifestuju mnogo ranije,tako da mislim da to nije urođeno. Njemu bi trebalo trajno zabraniti da se bavi sportom, trebalo je to uraditi odmah nakon prvog događaja, očigledno je to propust lekara, trebalo je da nosi pomenuti uređaj i da nakon toga čitav konzilijum doktora i elektrofiziloga da svoje mišljenje - zaključio je Ristić u izjavi za "Kurir".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading