NEMAČKA, BOG TE VIDEO, NEKA BUDE KAO NA FILMU - Bugari moraju pasti u Leskovcu, kao na Dorćolu 1930.

Autor:

Sport

18.11.2023

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabranici Bože Dunstera su deklasirali komšije i otišli u Montevideo na SP, a Piksijeva četa i bodom overava vizu za EVRO 2024.

NEMAČKA, BOG TE VIDEO, NEKA BUDE KAO NA FILMU - Bugari moraju pasti u Leskovcu, kao na Dorćolu 1930.

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije pobeđuju Bugarsku, ceo stadion peva, slavi se plasman na veliko takmičenje... Ovo je bio dobro poznati scenario iz filma "Montevideo, bog te video", koji govori o trijumfu izabranika Boška Simonovića, poznatijeg kao Boža Dunster, nad istočnim komšijama u pripremnoj utakmici, posle koje su Blagoje Moša Marjanović i drugovi otputovali na prvo Svetsko prvenstvo 1930. u Urugvaju.

Pune 93 godine kasnije, četa Dragana Stojkovića Piksija ima priliku da baš protiv Bugara overi vizu za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. u Nemačkoj, a njima će u Leskovcu u nedelju (15.00) biti dovoljan i bod. Na stadionu BSK, odnosno stadionu Dorćola podno Kalemegdana (pravi stadion BSK izgrađen je 1929. na Topčiderskom brdu), sve je bilo baš kao na filmu. Jugoslavija, za koju su tada igrali fudbaleri iz Srbije, ubedljivo je slavila nad Bugarskom i u dobrom raspoloženju krenula na put za Montevideo.


A kako je stvarno to izgledalo, bez filmskog ulepšavanja i dramaturgije? Utakmica sa Bugarskom odigrana je 13. aprila 1930. Naš tim poveo je već u drugom minutu, a poluvreme je završeno 2:1 za Jugoslaviju. U nastavku su blistali Moša i Tirke, pa je konačan rezultat protiv Bugarske bio 6:1.

Gotovo vek kasnije opet Bugari, a neki novi "orlovi" veruju da mogu do istorijskog slavlja u Leskovcu i odlaska na EP posle 24 godine. Među njima je i iskusni Filip Mladenović.

Foto: printscreen/RTS

Filip Mladenović i Aleksandar Mitrović

- Sve je na nama, spremamo se i jedva čekamo nedelju da ostvarimo ono što naš fudbal čeka četvrt veka. Mislim da ova generacija zaslužuje plasman na Evropsko prvenstvo. Oni primaju neverovatne golove, neka bude tako i u nedelju, ali verujem da ćemo sve rešiti ranije jer verujem u nas, verujem u stručni štab. Idemo ka tome da ostvarimo rezultat koji nacija čeka svih ovih godina. Nadam se da će biti sve kako želimo i mi i narod koji voli fudbal i navija za reprezentaciju. Velika je stvar za navijače u unutrašnjosti što ćemo igrati u Leskovcu, biće lepo da u jednoj dobroj atmosferi ostvarimo rezultat koji bi nam omogućio da se svi zajedno radujemo - rekao je Mladenović.

Nemanja Gudelj proslavio je u četvrtak 32. rođendan, ali pravo slavlje očekuje u nedelju, što mu je rođendanska želja.

Foto: FSS

Nemanja Gudelj


- Moja želja je da u nedelju pobedimo i ostvarimo san mnogih generacija. Da odemo tamo gde nam je i mesto. Nismo obraćali mnogo pažnju na rezultate drugih utakmica, samo nam je važno da mi o sebi odlučujemo i toga smo svi svesni. Fokusirani smo da protiv Bugarske damo maksimum i plasiramo se na Evropsko prvenstvo - jasan je Gudelj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading