ZVEZDA IGRA ZA BOD, ALI I ZA GOL VIŠE: Crveno-belima u borbi sa Jang bojsom svaki detalj može biti presudan

Autor:

Sport

09.11.2023

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko će zauzeti treće mesto G grupe i otići u Ligu Evrope mogu da odrede čak i žuti kartoni i UEFA klupski koeficijent.

ZVEZDA IGRA ZA BOD, ALI I ZA GOL VIŠE: Crveno-belima u borbi sa Jang bojsom svaki detalj može biti presudan

Foto: Starsport

Crvena zvezda - Jang Bojs

Fudbaleri Crvene zvezde su porazom od Lajpciga sa 2:1 na Marakani u četvrtom kolu G grupe Lige šampiona ostali bez teoretskih šansi da prođu u osminu finala elitnog takmičenja. Zato je sada pred izabranicima Baraka Bahara borba sa Jang bojsom za to treće mesto koje vodi u Ligu Evrope na proleće. Srpska i švajcarska ekipa su izjednačene na tabeli sa po jednim bodom, s tim da su crveno-beli na poziciji iznad zbog bolje gol-razlike.

Upravo bi igra za gol više mogla da odluči ko će u evropsko proleće, a ko ostaje bez međunarodne scene. Tim pre što Zvezdu do kraja očekuje gostovanje u Bernu, pa ima duel sa šampionom Evrope Mančester sitijem na Marakani. S druge strane, Jang bojs, sem što dočekuje crveno-bele, ide na noge Lajpcigu koji ga je savladao i u Švajcarskoj. Zato će sve oči biti uprte prema Bernu 28. novembra jer pobednik verovatno osvaja treće mesto, dok bi u slučaju remija, a posle beogradskih 2:2, usledila veća matematika.

Republika

Foto: Uefa.com

 

Naime, prema pravilniku Lige šampiona, poredak na tabeli prvo određuju bodovi, pa međusobni skor. Kako bi to bilo izjednačeno u slučaju novog remija, kako po bodovima tako i po gol-razlici, pod uslovom da u poslednjem kolu dožive istu sudbinu u duelima sa Sitijem i Lajpcigom, računala bi se ukupna gol-razlika. Tu Zvezda trenutno ima prednost jer je dala pet golova i primila deset, dok je Jang bojs dao četiri a primio 11.

Ako bi se i to kojim slučajem izjednačilo, gledao bi se broj postignutih golova u svim utakmicama, a onda i broj datih golova na gostovanjima. Zatim se prema hijerarhiji  prvo vrednuju pobede u svim utakmicama, koje obe ekipe za sada nemaju, pa pobede na gostovanjima, koje su takođe izostale. Ako bi sve ovo bilo izjednačeno, gledao bi se "disciplinski učinak", odnosno bolje bi bila rangirana ekipa koja ima manje negativnih bodova. Svaki crveni karton nosi tri boda, dva žuta tri boda, a jedan žuti bod. Zvezda do sada ima 18 žutih kartona i nijedan crveni, dok Jang bojs ima 12 žutih i jedan crveni karton.

Tek na kraju bi se gledao klupski UEFA koeficijent, a po njemu je Zvezda bolja na 45. mestu sa 40,000 bodova, dok je Jang bojs 51. sa 32,500 bodova.

 

Standings provided by Sofascore

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading