CRVENA ZVEZDA NA PROLEĆE U LIGI ŠAMPIONA: Evo kolike su šanse za to, UEFA sve izračunala

Autor:

Sport

07.11.2023

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za proračun u obzir uzeti svi rezultati u poslednjih 20 godina.

CRVENA ZVEZDA NA PROLEĆE U LIGI ŠAMPIONA: Evo kolike su šanse za to, UEFA sve izračunala

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Crvene zvezde moraju da pobede večeras (21.00) Lajpcig u četvrtom kolu G grupe Lige šampiona kako bi ostali u trci za jedno od prva dva mesta koja vode u evropsko proleće u elitnom takmičenju. Naime, izabranici Baraka Bahara na pola puta u grupnoj fazi imaju samo jedan osvojen bod iz remija sa Jang bojsom na Marakani (2:2), Mančester siti je osvojio devet, Lajpcig šest bodova, a švajcarski predstavnik takođe samo bod.

Zbog toga je pobeda imperativ jer bi u suprotnom crveno-beli mogli već večeras da se pozdrave od sna zvani proleće u Ligi šampiona. Naime, UEFA je precizno izračunala kakve su šanse ekipa da zauzmu jedno od prva dva mesta koja vode dalje u zavisnosti koliko bodova imaju posle tri odigrana kola od mogućih šest.

Foto: Tanjug/AP

 

Tako ekipa koja ima samo jedan bod kao Zvezda ima samo devet odsto šanse da prođe dalje. To je UEFA izračunala na osnovu rezultata od sezone 2003/2004 kada je ustanovljen aktuelni format elitnog takmičenja. Naime, samo je osam od 90 ekipa pršlo dalje kada je imalo samo bod posle tri odigrana kola, dok je 82 ispalo.

Koliko je ovaj podatak značajan vidi se i po ostalim kalkulacijama koje se mogu primeniti na Zvezdinu grupu. Naime, svih 66 ekipa koje su imale maksimalnih devet bodova posle tri kola su prošle dalje, pa je Siti praktično već završio posao. Međutim, i Lajpcig je gotovo izvesan sa šest bodova jer je 81 ekipa od 98 prošla u nokaut fazu kada je imala dve pobede i poraz iz tri kola.

Standings provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading