NE PONOVILO SE ČEKANJE 24 GODINE: Za Darka Kovačevića su "orlovi" 99,99 odsto na EVRO

Autor:

Sport

18.10.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nismo bili na Evropskom prvenstvo još od moje generacije. Čestitam momcima, imamo kvalitetan tim i svaka generacija treba da se upiše na EP i SP, kaže bivši napadač.

NE PONOVILO SE ČEKANJE 24 GODINE: Za Darka Kovačevića su "orlovi" 99,99 odsto na EVRO

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije su posle pobede nad Crnom Gorom (3:1) jednom nogom na Evropskom prvenstvu posle 24 godne. To će se izgledno desiti 19. novembra posle poslednje utakmice u kvalifikacijama za EVRO 2024 protiv Bugarske u Leskovcu. Međutim, za Darka Kovačevića, proslavljenog srpskog napadača, plasman na EP je gotova stvar, a utakmice u novembru biće puka formalnost.

Republika

Foto: Starsport

 

- Najvažnije je da su momci 99,99 odsto u Nemačkoj, čestitam im na tome. Sačekajmo novembar da i zvanično odemo na EP i da slavimo. Pa ljudi, čekali smo odlazak naše reprezentacije na EP 24 godine, još od moje generacije. Ne ponovilo se toliko čekanje. Imamo kvalitetan tim da igra na svakom evropskom ili svetskom prvenstvu. Svaka generacija treba da se upiše na velikim takmičenjima i nadam se da će tako biti u budućnosti - poručio je Kovačević u razgovoru za Republiku.

Osvrnuo se učesnik EVRO 2000. i na potencijalne protivnike Srbije u grupi u Nemačkoj. Kovačević ima zanimljiv stav o kalkulacijama da li bi nam treći šešir za žreb grupa u Hamburgu 2. decembra, u kojem se trenutno nalazimo, doneo težeg protivnika nego ako bismo uz pobedu nad Bugarskom i dva kiksa Mađarske osvojili prvo mesto G grupe i preselili se u drugi šešir.

- Možda bi nam drugi šešir doneo lakše protivnike na papiru, ali ko je lak rival na Evropskom prvenstvu koje je možda jače i od Svetskog prvenstva. Zato pustimo to, nekome su šeširi važni, ali meni nisu - dodao je Kovačević.

Podsetimo. kako se znaju gotovo sve reprezentacije koje će nastupiti na kontinentalnoj smotri, odnosno potencijalni sastavi šešira na žrebu kada bi on bio danas a ne 2. decembra, počele su kalkulacije ko bi mogao sa kim da završi u grupi, s tim da su pojedine pretumbacije između šešira moguće. A kako se određuju koja je selekcija u kom šeširu?

Rangiranje kaže da će se prvo rasporediti pobednici kvalifikacionih grupa i to prema broju osvojenih bodova u kvalifikacijama. Njih pet će završiti u prvom šeširu sa domaćinom EP Nemačkom, preostalih pet će u drugi šešir sa još jednom drugoplasiranom selekcijom, dok će se ostale kvalifikovane reprezentacije rasporediti u treći i četvrti šešir. Zato je pobeda nad Bugarskom 19. novembra, uz priželjkivana dva kiksa Mađarske protiv Bugarske u gostima i Crne Gore kod kuće, i te kako važna jer bi nam mogla doneti i drugi šešir.

 

 


To zavisi od svih preostalih mečeva i da li će se neka od najneprijatnijih iznenađenja ipak naći na EVRO, poput branioca titule Italije kojoj visi plasman, a ako ode biće u trećem šeširu. Ako i Srbija ostane u trećem neće moći na "azure", ali možemo videti još jedan okršaj Srbije i Švajcarske, kao na Mudnijalu u Kataru. Iz prvog šešira, kako sada stoje stvari, prete nam Nemačka, Portugal, Francuska, Engleska, Belgija i Španija, dok su u drugom Mađarska, Danska, Albanija, Turska i Austrija i na njih ne bismo mogli ako skočimo i odmenimo naše severne susede.

 

 


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading