AHTUNG, AHTUNG! Navijači Jang Bojsa opsežno o gostovanju i PRAVILIMA PONAŠANJA u Beogradu, INSTRUKCIJE kao deci

Autor:

Sport

02.10.2023

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U mini-brošuri na sajtu jedne od dve najpoznatije grupe, Švajcarcima do tančina objašnjen svaki detalj, pa čak i koju utičnicu da koriste.

AHTUNG, AHTUNG! Navijači Jang Bojsa opsežno o gostovanju i PRAVILIMA PONAŠANJA u Beogradu, INSTRUKCIJE kao deci

Foto: www.profimedia.rs

Navijači Jang Bojsa uveliko se spremaju za gotvanje u Beogradu, gde će njihov voljeni klub u sredu od 21.00 gostovati Crvenoj zvezdi u okviru drugog kola G grupe u Ligi šampiona.

"Gaeubschwarzsuechtig" i "Ostkurve Bern", očito, dve su najuticajnije grupe na ultra tribini koja prati mečeve "mladih momaka", a čiji će članovi najmasovnije ispuniti sektor za gostujuće navijače na beogradskoj Marakani. Kako saznaje Republika, put srpske prestonice krenuće oko 1.000 navijači švajcarskog kluba. I to iz dva pravca. Oni koji se deklarišu kao ultrasi stići će, većinom, na dan utakice i za njih su obezbeđeni autobusi, koji će preko Milana, Ljubljane i Zagreba stići u Beograd. S druge strane, simpatizerima se preporučuje da uštede dragoceno vreme i do Srbije stignu za svega sat i 40 minuta avio-kompanijama iz otadžbine ili Er Srbijom, koje svakodveno saobraćaju između dve zemlje.

E, sad, koliko su ustvari temljno i ozbiljno shvatili putovanje u Beograd govorio zanimljivo obaveštenje u vidu mini-brošure na sajtu gore pomenute navijačke grupe "Ostkurve Bern (istočna strana Berna, prim. aut)". Naime, u formi letka, ali na tri strane, do tančina je objašnjeno kako se ponašati u Srbiji, bez preterivanja, od prvog koraka na beogradskom asfaltu. Dakle, koje taksi-službe pozivati, odnosno autobus do Trga Slavija, preko broja policije, vatrogasaca i vrste rominga, pa sve do utičnice koju treba koristiti. Svaka čast.

Foto: printskrin

Stranica 1

Dalje, tu je i geografska karta Srbije, na kojoj je njihova germanska preciznost izgubila na kredibilitetu pošto nema teritorije Kosova i Metohije, kao i omanja lekcija o srpskoj istoriji koja uglavnom obuhvata period raspada bivše Jugoslavije. No, dobro.

Sledeći međunaslov, pod nazivom "Jedan dan u Beogradu", možda je i najefektniji i najopsežnije dočaran u celoj priči. Našu prestonicu opisuju kao veoma živopisnu i uzbudljivu i uglavnom pažnju posvećuju gastronomskom uživanju, odnosno kafanama u kojima do tančina preporučuju šta jesti, od doručka do ručka i večere. Tu je, naravno, nezaobilazna poseta Kalemegdanu, a preporučuje se i plovidba rekom...

Foto: printksrin

Stranica 2

Poslednja stranica posvećena je stadionu, samom klubu i "delijama". I, bilo je grešaka, odnosno subjektivnih stavova autora i zaobilaženja bitnih istorijiskih činjenica, kao da Srbija nije postojala pre SFRJ. Ali, navikli smo...

Kratak siže ima i o istoriji FK Crvena zvezda sa akcentom na sezonu 1990/1991 (pogrešili su i stavili 1991/92) kada su crveno-beli, na putu ka evro-tituli u KEŠ, eliminisali i švajcarskog predstavnika Grashopers. Navijače Zvezde označavaju kao brojne i glasne, te da zajedno sa rivalima "grobarima" "torcidom" i "BBB" čine najjače navijačke grupe na Balkanu. 

Za kraj, napominju da se navijači Jang Bojsa ne kreću sami, već u grupi na dan utakmice, kao i da ne ističu obeležja. S druge strane, kažu da su navijači u Srbiji, naročito deca, prijateljski nastrojeni i uvek spremni za razmenu šalova, nalepnica ili drugih navijačkih rekvizita.

Foto: printksrin

Stranica 2

Od koga je, dobro je...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading