POČINJE PREMIJER LIGA: Može li neko da SKINE Mančester siti sa TRONA - ko se SELI u Čempionšip?

Autor:

Sport

11.08.2023

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kreće najjače fudbalsko takmičenje sveta.

POČINJE PREMIJER LIGA: Može li neko da SKINE Mančester siti sa TRONA - ko se SELI u Čempionšip?

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Utakmicom na Turf Muru, između Barnlija i Mančester sitija, koja je na programu u petak od 21 čas, počeće novo izdanje Premijer lige, sigurno najjačeg klupskog takmičenja na svetu.

Ekipa iz Mančestera je prošle sezone stigla do titule, teže nego što se očekivalo, pošto su do samog kraja bili u trci sa Arsenalom, ali su izabranici Pepa Gvardiole u finišu pokazali svoju nadmoć, a sem prvenstva, osvojili su i FA kup, kao i Ligu šampiona.

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Mančester sitija

Ove godine su se njihovi rivali dobrano pojačali, a čini se da ćemo ove sezone imati dosta zanimljivije izdanje Premijer lige, a možda, nakon tri sezone, neko drugi stigne do ovog pehara. Najavu toga smo dobili i prošlog vikenda, kada je Arsenal, nakon penala, savladao "građane" i stigao do Komjuniti šilda.

No, krenimo redom.

KONKURENTI ZA TITULU

Jasno je da je Siti i ove sezone favorit, što kažu i bukmejkeri širom sveta. Ipak, Mančester je ostao bez Ilkaja Gundoana i Rijada Mareza, na ivici odlaska je i Bernardo Silva, dok su u klub stigla samo dvojica Hrvata - Mateo Kovačić i Joško Gvardiol, čini se nedovoljno. Ipak, spominje se da su "građani" zagrizli i za Lukasa Paketu, što bi sigurno bilo najveće pojačanje na Etihadu.

Siti je tri sezone u nizu osvajao pehar, prošle sezone su osvojili "tripletu", da li je možda došlo do zasićenja?

Priliku će čekati Arsenal, koji se ozbiljno pojačao tokom leta. Stigli su Deklan Rajs, "duša" Vest Hema, Jurien Timber, sjajni defanzivac, kao i često bez razloga osporavani Kai Haverc, koji možda nije prvoklasan strelac, ali sve ostalo na terenu radi bez greške.

Foto: Tanjug/AP

Fudbali Arsenala sa peharom Komjuniti šilda

Odličan "bust" samopuzdanja su "tobdžije" dobile prošlog vikenda, kada su savladali Siti nakon jedanaesteraca i stigli do prvog trofeja u sezoni, a još je značajnije što su do izjednačenja stigli u 11. minutu nadoknade.

Nema sumnje, Arsenal je prvi izazivač, videćemo koliko može londonski tim ove sezone

POTENCIJALNA IZNENAĐENJA

Liverpul je, čini se, jedan od potencijalnih kandidata za titulu, ali zbog izdanja iz prošle sezone, svakako ne spadaju među top dva pretendenta na tron.

U tim Jirgena Klopa su stigli Aleksis Mekalister i Dominik Soboslai, a priča se i dolasku Romea Lavije, što bi dodatno ojačalo vezni red "redsa". Napad je po običaju sjajan, ali problem je u odbrani, a pripremni period ne uliva poverenje navijačima ovog kluba.

Foto: Tanjug/AP

Dominik Soboslai u dresu reprezentacije Mađarske

Ponovo je Liverpul primao mnogo golova, na nekim utakmicama i po četiri, što sigurno nije recept za titulu. Ipak, bilo bi iznenađenje ako se i ove sezone ne plasiraju u Ligu šampiona.

Svoju šansu će verovatno tražiti i Mančester junajted, koji je doveo Andrea Onanu, Mejsona Maunta i Rasmusa Hojlunda. Međutim, Danac je povređen, propustiće start sezone, što će dodatno otežati posao ekipi Erika Ten Haga. Kvaliteta ima, ali za titulu, vrlo teško.

KANDIDATI ZA EVROPU

Njukasl je prošle sezone igrao impresivno, završili su kao treći, međutim, ove sezone će uporedo igrati i Ligu šampiona, što će samo otežati posao "svrakama". U klub sa severa Engleske su stigli Sandro Tonali i Harvi Barns, kao i Tino Livramento.

Nema dileme da će tim Edija Haua ponovo imati dobru sezonu, ali je pitanje da li su spremni da ponovo završe među četiri najbolje ekipe.

Od ostalih, treba videti kako će se snaći Čelsi sa Maurisijom Poketinom. Povreda Kristofera Nkunkua, koji će van terena biti par meseci, sigurno da neće pomoći. Slična sitaucija je i sa Totenhemom, i oni imaju novog menadžera, pošto je u klub došao Ejndž Postekoglu.

Foto: Tanjug

Sudbina Hari Kejna u Londonu je i dalje nepoznata

Ipak, ključno pitanje je da li će u Totenhemu ostati Hari Kejn. Ako ostane, "pevci" su konkurenti za plasman u elitno takmičenje, ako ode, nije svetla budućnost pred navijačima Totenhema.

Takođe, ne sme se zaboraviti ni Brajton, koji igra možda i najlepši fudbal pod Robertom de Zerbijem, a za nadmetanje na dva fronta (igraju i Ligu Evrope) su se spremili dovođenjem nekoliko igrača, pre svega Žoaa Pedra, Igora i Mohameda Dahuda, dok je pred dolaskom i Mohamed Kudus. Dosta zavisi da li će sledeće sezone na Ameksu igrati Majkl Kaisedo, za koga se interesuje Čelsi.

Priliku će tražiti i Aston Vila, koja pod Unajem Emerijem igra sjajno, a ne bi trebalo da čudi ako tim iz Birmingema bude jedno od većih iznenađenja u narednoj sezoni.

KANDIDATI ZA ISPADANJE

Nema sumnje, seobi u Čempionšip su najbliži Luton i Šefild junajted.

Dva tima koja su se ovog leta preselila iz donjeg ranga u Premijer ligu su katastrofalno odradila prelazni rok, a nijedno veliko ime nije stiglo u ova dva kluba. Takođe, Šefild je prodao Ilimana Ndiaja, na izlazim vratima je i Sander Berge, pa se čini da su i jedni i drugi već "otpisani". Premijer liga je najzanimljivija baš zato što su iznenađenja uvek moguća, ali opstanak Lutona ili Šefilda u ligi bi bilo veliko čudo.

Još nekoliko ekipa se potrudilo da sebi oteža opstanak u elitnom rangu. Bornmut se razišao sa Gerijem O'Nilom, koji im je omogućio da i ove godine igraju Premijer ligu, Vulvsi su se odlučili za promenu trenera tri dana pred sezonu, dok je Vest Hem rešio da proda Rajsa i Paketu, koji su činili 70% ekipe.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Mitrović će biti u sastavu Fulama za prvo kolo

Uz njih, tu je i Everton, kao i Barnli, a ni sastavi Notingem Foresta i Fulama ne garantuje sigurnost njihovim navijačima. Podsetimo da je sudbina Aleksandra Mitrovića i dalje pod znakom pitanja.

Deluje da su u nekoj "među zoni" Brentford, Kristal Palas, koji verovatno ne mogu u Evropu, ali se čini i da su dovoljno kvalitetni da obezbede opstanak bez ikakvih problema.

Liga počinje 11. avgusta, a poslednje kolo je na programu 19. maja, tako da ljubitelje fudbala čeka preko devet meseci "ludila" kakvo samo Premijer liga može da pruži.

Iako je Siti najveći favorit za titulu, a Luton i Šefild za ispadanje, jedno je sigurno - u ovoj ligi su iznenađenja uvek moguća.

U komentarima nam pišite kakve su Vaše prognoze - kome ide titula, a ko se seli u Čempionšip.

Parovi prvog kola:

Petak:

Barnli - Mančester siti (21:00)

Subota:

Arsenal - Notingem Forest (13:30)

Bornmut - Vest Hem (16:00)

Brajton - Luton (16:00)

Everton - Fulam (16:00)

Šefild junajted - Kristal Palas (16:00)

Njukasl - Aston Vila (18:30)

Nedelja:

Brentford - Totenhem (15:00)

Čelsi - Liverpul (17:30)

Ponedeljak:

Mančester junajted - Vulverhempton (21:00)

Standings provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading