JOVANA GUZIJAN BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Ne želim da me gledaju, već da me slušaju!"

Autor:

Sport

02.08.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prelepa voditeljka otkrila da nije oduvek želela da se bavi ovim poslom.

JOVANA GUZIJAN BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Ne želim da me gledaju, već da me slušaju!"

Foto: Vladimir Zogović

Jovana Guzijan

Jovana Guzijan, voditeljka Arene Sport, svakako je među najpoznatijim sportskim novinarima u državi.

Već godinama Jovana izveštava, najčešće sa utakmica Crvene zvezde u fudbalu, po čemu su je mnogi zapamtili.

Ipak, prelepa Jovana ističe da nije oduvek želela da se bavi ovim poslom.

Nisam imala ideju da se bavim sportskim novinarstvom. Upisala sam ekonomiju i marketing, a sport sam volela. Moja prvobitna ideja je bila da se bavim marketingom i PR-om u sportu. Međutim, paralelno sa srednjom školom sam završavala školu novinarstva i onda su nas u sklopu prakse slali u razne redakcije. Ja se ni u jednoj nisam pronašla. Odlučila sam jedinu još sportsku televizije da probam i, ako tu ne bude ništa, onda definitivno od novinarstva nema ništa. Posle par godina Arena je tražila ženska TV lica kada su uvodili studijske programe. Prijavila sam se na audiciju i tako sam završila u sportskom novinarstvu - istakla je vodteljka u razgovoru za "Sportski žurnal".

Foto: Starsport

Jovana Guzijan, novinarka TV Arena

Dodala je da je njena čitava okolina bila orijentisana ka sportu.

Tata, brat, kasnije, škola, društvo. Uvek je moje okruženje bilo orijentisano ka sportu, pratile su se košarkaška i vaterpolo reprezentacija. Derbiji su se gledali nekako iz druge perspektive. I reprezentacija u fudbalu. Iako nismo imali nekih velikih uspeha, nekako to nas je sve držalo na okupu. Otud i ta ljubav prema sportu. I uvek smo mi, devojčice, bile te koje na školskim turnirima idemo pa navijamo za naše odeljenje itd. I nekako je to bio sastavni deo mog života, nije postojala neka druga alternativa - rekla je Jovana, koja je i otkrila da je svojevremeno trenirala odbojku.

Ne krije da je fan Crvene zvezde, ali dodaje da je vrlo bitno zadržati objektivnost.

Imam odgovore na to! Ko god se bavi sportskim novinarstvom i kaže da ne navija ni za koga, taj laže. Apsolutno. Ja se držim stava da svi počnemo  da pratimo sport zato što prosto za nekoga navijamo. Treba razgraničiti to u poslu, zadržati objektivnost, da se nikad ta druga – protivnička strana, konkretno u mom slučaju na izjavama, da se nikad trener ekipe koja igra protiv Crvene zvezde, ne oseti podređenim na bilo koji način.

Republika

Foto: Starsport

Jovana Guzijan i Grof Božović

Za kraj je dodala da smatra da ravnopravnost u ovom poslu i dalje ne postoji.

- Do pre par godina sam mislila da nije, da je divno biti žena u sportskom novinarstvu, a onda sam malo porasla. Počela sam da shvatam da je teško biti žena, generalno u muškom svetu… Uglavnom su muškarci u mom poslu i džentlmeni, i uvek hoće da pomognu i izađu u susret… Ali, ja ne volim da mi neko izlazi u susret zato što sam žensko! On je muško, pa se onda postavio zaštitnički ili kao džentlmen… Mislim da ravnopravnost još uvek ne postoji. Vremenom sam prestala da se borim protiv nje, jer sam shvatila da ima mnogo muških kolega koji ne razumeju sam fudbal. I, uopšte nemam potrebu da se takmičim sa njima! - zaključila je Guzijan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading