PARTIZAN ZAVISI OD TOGA U SVAKOM SMISLU, ZA NAS JE EVROPA MORANJE! Danilo Pantić nema SUMNJU u USPEH crno-belih!

Autor: Stefan Mišljenović

Sport

13.07.2023

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Put do uspeha često je trnovit, kroz svoju karijeru to je dobro osetio sjajni fudbaler kluba iz Humske.

PARTIZAN ZAVISI OD TOGA  U SVAKOM SMISLU, ZA NAS JE EVROPA MORANJE! Danilo Pantić nema SUMNJU u USPEH crno-belih!

Foto: Privatna arhiva/Republika.rs

Danilo Pantić

Nekada velika nada Partizana i srpskog fudbala, kapiten mlade reprezentacije, a danas već u redu onih iskusnijih, formiran igrač, ponosni otac i pravi vojnik crno-belih Danilo Pantić dao je ekskluzivni intervju za portal Republika.rs.


Za Daču se neke stvari nisu poklopile, kroz karijeru su ga pratile povrede i pehovi, ali uprkos svemu nikada nije odustao i daje svoj maksimum za klub koji mu je oduvek bio u srcu.

Karijeru je počeo u Rumi, a sa devet godina došao u Beograd gde je prošao celu omladinsku školu Partizana. Kada je došlo vreme da zablista u prvom timu, usledio je transfer koji mu je promenio život, a desio se možda i prerano. Potpis za Čelsi, i jednog od najvećih trenera današnjice Žozea Murinja, ali stvari nisu tekle baš glatko na početku...

Foto: Starsport

Danilo Pantić

 

Kakve su impresije kada kao "dete" od 18 godina dođeš u London, misliš li da je bilo vreme?

- To je bio moj put, ne žalim ni za jednim korakom. Ne mogu da kažem da se kajem, u tom trenutku je to bila moja odluka, i sigurno mi je to donelo određeno iskustvo za dalju karijeru. Da li je bio pravi trenutak, na kraju se ispostavilo da nije. Generalno ne gledam unazad. Pamtim to kao lepo iskustvo i nešto što mi je pomoglo da se izgradim. Kada sam došao Žoze je bio tamo, par dana sam trenirao, a ubrzo sam otišao na pozajmicu u holandski Vitese. Praksa u Čelsiju je da iz svake generacije pošalju najtalentovanije igrače u Holandiju. Mislim da je sezonu posle mene otišao Mejson Maunt. Imaju mnogo igrača, pet godina u nizu su osvajali juniorske Lige šampiona, i jako je teško da se posle pozajmice vratiš.

Pozajmice su te pratile kroz karijeru, prva u nizu holandski Vitese, kakvo je iskustvo sa klubom i njihovim fudbalom?

- Dolazim u Vitese, i sve je bilo ok, ali nisam bio dovoljno spreman, imao sam i sitne povrede, posebno problem sa leđima koji imam i dan danas. Jako lep klub, uređen. U periodu pre moje sezone su završili četvrti u ligi gde je PSV bio baš dominantan sa Memfisom Depajem, i još nekim sjajnim igračima. Došao sam sa 18 godina, nova liga, novo sve, prvi put živim u inostranstvu, živim sam, treba vremena da se prilagodiš na sve. Veliki problem sa pozajmicama je što na godinu dana menjaš klub. Ako si se prilagodio životno, a nisi pružio fudbalske partije koje su se očekivale, opet sledi selidba. Ako imaš višegodišnji ugovor sa klubom , prve sezone se ustališ, a psihički je lakše jer znaš da imaš i sledeću godinu da prikažeš nešto više. Mnogo je teško, selidbe, promena kluba svake godine, nije to jednostavno.

Nakon još jedne kratke epizode u Ekscelioru, sledi povratak u Partizan:

- Još jedna pozajmica, ali sam bio oduševljen. Bilo mi je da se vratim, "oživim karijeru", igram fudbal i da budem sa porodicom. Proveo sam dve divne godine, pružao dobre partije, ali sam imao još godinu dana ugovora sa Čelsijem. Oni su tražili pare Partizanu za poslednju godinu, 800 hiljada evra samo za pozajmicu. Iz kluba u tom trenutku nisu imali da plate pa je iskočio Videoton. U tom trenutku oni su bili finansijski moćni, platili su i proveo sam godinu Mađarskoj. Godinu dana nakon toga u Čukaričkom i povratak u Partizan ovaj put za stalno.

Taman kada je sve bilo po planu, dugoročni ugovor u voljenom klubu, desio se veliki peh i kidanje prednjih ukrštenih ligamenata, najteža povreda u sportu. Kako je na tebe uticalo to psihički?

- U karijeri sam imao toliko prepreka i loših dešavanja, i iz svega sam izašao jači. Ne znam šta treba da se desi da bi odustao. Bio sam šest meseci bez kluba, pa neigranje, pa povrede, pa pandemija, a ja bez kluba. Naučiš da živiš sa tim. Mislim da ne znam da živim u normalnim uslovima. Što se kolena tiče konkretno, jako težak period. Pakleno zahtevan oporavak, 10 sati svaki dan u teretani, jačanje mišića, sigurno sam iz toga izašao malo lud. Videćemo hoće se manifestovati kada završim karijeru.

Da li je došlo vreme da konačno pokažeš svoj pun igrački potencijal?

- Videćemo, ne zavisi toliko stvari od mene. Ja bih najviše voleo da ja igram dobro, da ekipa pobeđuje. Kada su rezultati dobri, mnogo je lakše da se funkcioniše. Kada je mirna atmosfera oko kluba, mnogo je lakše, međutim posle prošle sezone koja je bila jako teška i turbulenta ulazimo u ovu oprezno, utakmica po utakmica. Da vidimo prvo gde smo, daćemo maksimum, moramo da se držimo zajedno i da vidimo gde nam je mesto.

Prošao si sve mlađe reprezentativne selekcije, bio si i kapiten, da li se nadaš potajno nekom budućem pozivu u seniorsku?

- Uvek je to negde u podsvesti svakog igrača. Reprezentacija je san svakog fudbalera. U ovoj situaciji, mislim da nije realno. Ne sećam se kada je poslednji put neki igrač iz Partizana pozvan. U reprezentaciji ima dosta kvalitetnih igrača koji igraju u inostranstvu, i oni imaju prednost.

Najbolji igrač sa kojim si igrao u karijeri?

- Saša Ilić, igrali smo istu poziciju, i uvek me je fasciniralo kako on igra, šta radi, kako se okreće, prima loptu. Njemu je to sve nekako prirodno. Tako igra fudbal ceo život, i od njega sam naučio mnogo. Svaki trening možeš da "pokupiš" neku caku, i uvek ću njega davati kao primer svega.

Pripreme u Sloveniji se privode kraju, da li si spreman za početak sezone:

- U petak se vraćamo u Beograd gde ćemo imati još dve utakmice "generalke", sve nas je poremetilo ovo što je prvenstvo odloženo za sedam dana. Pripreme su se odužile, i malo već postaje naporno i psihički i fizički, svima nam se ide kući, nadam se samo da ćemo svi da se vratimo zdravi za Beograd.

Ciljevi za ovu godinu, jel očekuješ plasman u Ligu konferencija?

- To je za nas moranje. Ne smem ni da razmišljam o drugoj opciji. Ne mogu da zamislim na šta bi to ličilo. Svake sezone nam je prvi mesec najbitniji. Kreće odmah jak ritam, i moramo da se kvalifikujemo. Jednostavno, takva je situacija. Klub živi od toga, i sa svakog aspekta i finansijskog i fudbalskog je katastrofa ako ne igramo grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Foto: Starsport

Danilo Pantić i Mirko Ivanić

 

Kako ti se čini vaš najveći rival Crvena zvezda pred sezonu?

- Gledao sam utakmicu protiv Fenerbahčea, baš su dobri, igraju lepo. Baš sam oduševljen. Za tako kratko vreme sa novim trenerom, da svako zna šta radi, svaka im čast. Sigurno su oni prvi favoriti, igraju grupnu fazu Lige šampiona. Mi se nikada nećemo predati, i oni znaju da im protiv nas neće biti lako. Derbi je drugačija utakmica, koliko god da je neko jači, nikada ne znaš ko će da pobedi - završio je Danilo kome želimo sezonu bez pehova, i da konačno ostvari svoj pun potencijal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading