DANI KOJI SU SRBIJU ZAVILI U CRNO! Pijani policajac UBIO legendu Zvezde, NOŽEM na čuvenu teniserku, trenutak nepažnje za INVALIDSKA KOLICA...

Autor:

Sport

22.06.2023

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plakala je naša zemlja nad sudbinama ovih ljudi.

DANI KOJI SU SRBIJU ZAVILI U CRNO! Pijani policajac UBIO legendu Zvezde, NOŽEM na čuvenu teniserku, trenutak nepažnje za INVALIDSKA KOLICA...

Foto: Printscreen/Youtube/World Of Tennis

Monika Seleš

Životi poznatih sportista često se oslikavaju u glamuru, slavi, popularnosti, novcu i sličnim stvarima, te deluju kao savršeni.

Ipak, iza svega toga stoje godine odricanja i velikog rada, a sve može da se sruši kao kula od karata u samo jednom trenutku.

Često su velike tragedije prekidale karijere, pa čak i okončavale živote poznatih srpskih sportista i ti dani zavijali su našu zemlju u crno. Ubistvo, napad nožem, trenutak nepažnje za invalidska kolica, saobraćajne nesreće... Krenimo redom...

METAK U STOMAK

Pre tačno 51 godinu, 22. juna 1972. Srbiju je pogodila šokantna i strašna vest.

Legendarni fudbaler Crvene zvezdeVladimir Durković, ubijen je ispred jednog noćnog kluba u švajcarskom Sionu, a presudio mu je pijani policajac koji ga je upucao u stomak. Tragedija se dogodila nakon prijateljskog meča u kom je Durković pri kraju karijere, nastupao za Sion protiv Bastije - ničim izazvan je dobio metak, a Srbin je izdahnuo u bolnici nekoliko sati kasnije.

Durković je u Zvezdu stigao 1955. godine iz kruševačkog Napretka. Osvojio je pet titula prvaka Jugoslavije, tri Kupa i Mitropa kup 1958. godine, a nastupao je ukupno na 405 mečeva za crveno-bele u svim takmičenjima. Sa reprezentacijom je osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1960. godine.

TEŠKA SUDBINA MONIKE SELEŠ

Davnog 30. aprila 1993. Monika Seleš doživela je veliku traumu, a ostala je živa samo pukom srećom. 

Nekada najbolja jugoslovenska teniserka i jedna od najboljih na planeti napadnuta je nožem od strana Gintera Parhea tokom četvrtfinalnog meča turnira u Hamburgu.

Psihopata Ginter je ubo nožem u leđa Moniku tokom meča protiv Magdalene Malejve, a sve kako bi je zaustavio u pohodu na prvo mesto VTA liste koje je smatrao da pripada Nemici Štefi Graf.

Parhe je napao Moniku Seleš dok je sedela na klupi između dva gema. Prikrao joj se s leđa, bez problema, jer tada nije smatrano da tako nešto može da se desi, pa nije ni bilo profesionalnog obezbeđenja. Imala je Monika privatno obezbeđenje zbog rata koji se dešavao u Jugoslaviji, a upravo je taj momak spasio teniserku od psihopate. 

TRENUTAK NEPAŽNJE ZA KRAJ KARIJERE

Košarkaški svet zavijen je u crno 28. aprila 1993. godine kada je jedan od naših najboljih igrača u to vreme, Slobodan Boban Janković, u trenutku završio karijeru i zbog nepromišljenog poteza ostao u invalidskim kolicima.

On je na utakmici svog Panioniosa i Panatinaikosa, ogorčen sudijskom odlukom zbog jedne lične greške koju je napravio u napadu, udario glavom u konstrukciju koša i ostao invalid.

Kad mi je sudija pokazao petu ličnu, nisam mogao da verujem. Krenuo sam prema njemu, ali sam shvatio da ako ga udarim, to neće na dobro izaći. Tada sam se okrenuo i reagovao onako kako sam. Na televizijskom snimku možete da primetite da sam zastao jer sam u trenutku pomislio na posledice. Kad sam posle udarca pao na pod, nisam mogao da govorim. Počeo sam da se gušim i saigraču koji mi je prišao nekako sam uspeo da pokažem da me okrene na leđa - istakao je jednom prilikom Slobodan Janković.

Janković je 13 godina proveo u invalidskim kolicima, dobio je na težini i imao probleme sa srcem, koje ga je izdalo 28. juna 2006. Srbin je putovao na Rodos na odmor. Iznenada mu je pozlilo i kapetan je usmerio brod ka obližnjem Sirosu, međutim, pre ulaska u luku srce slavnog košarkaša prestalo je da kuca. Preminuo je u 43. godini života.

MANCE, KORAĆ, JEŠIĆ, GOJKOVIĆ...

Mnogi sportisti živote su izgubili u saobraćajnim nesrećama.

Crno-beli svet plakao je za Draganom Manceom, u kolima je život izgubio i Radivoj Korać, Miodraga Ješića i Jovana Gojkovića zadesila je ista sudbina...

Sve ovo bile su tragedije koje su zavile srpski sport u crno i zbog njih je naša zemlja dugo bila u šoku i suzama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading