Tuga na Marakani: Na današnji dan upucan je legendarni fudbaler Crvene zvezde!

Autor:

Sport

22.06.2022

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni kriv ni dužan ostao bez života...

Tuga na Marakani: Na današnji dan upucan je legendarni fudbaler Crvene zvezde!

Foto: Republika

Marakana

Na današnji dan, sada već daleke, 1972. godine tragično je nastradao jedan od najtalentovanijih fudbalera Crvene zvezde, Vladimir Durković.

Najstarije pristalice crveno-belih ga se dobro sećaju, i smatraju ga velikom legendom srpskog velikana.

Nažalost, njegov život ugašen je ispred jednog noćnog kluba u Sionu, kada ga je u stomak upucao pijani švajcarski policajac.

Sve se dogodilo posle prijateljske utakmice između Siona, za koji je nastupao Durković, i Bastije.

Durković je prevezen u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da se izbore za njegov život.

Švajcarski mediji su tada pisali da je policajac u civilu "želeo da uzme stvari u svioje ruke", uvredio je Durkovića i još jednog igrača Siona koji je bio s njim, a koji su želeli da uđu u automobil, te je izvukao pištolj i upucao sjajnog desnog beka.

Ova tragedija obišla je čitavu planetu, a policajac se kasnije nemušto pravdao i izjavio da nije znao ko je u pitanju i da je za Durkovića mislio da je Italijan.

Policajac je dobio samo sedam godina robije, a tamošnji mediji pisali su da je sramnu kaznu dobio zbog toga što je bio sin jednog uticajnog brigadira.

Durković je ponikao u kruševačkom Napretku, iz kojeg je u Zvezdu stigao 1955. godine. Sa crveno-belima osvojio je pet titula šampiona Jugoslavije, tri nacionalna Kupa, kao i evropski Mitropa kup. Ukupno je nastupio 405 puta za srpskog velikana.

Igrao je na poziciji desnog beka, a nastupao je i na SP u Čileu 1962. godine, gde je od brojnih novinara proglašen za najboljeg igrača sveta na toj poziciji.

Dve godine ranije, na EP 1960. godine, našao se u idealnom timu šampionata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading