TUGA DO NEBA! Preminuo legendarni srpski fudbaler, član KUĆE SLAVNIH!

Autor:

Sport

08.06.2023

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostavio je dubok trag.

TUGA DO NEBA! Preminuo legendarni srpski fudbaler, član KUĆE SLAVNIH!

Foto: Ilustracija

Legendarni Zvonimir Rale Rašić preminuo je u 87. godini života.

Rašić je bio fudbaler brojnih srpskih klubova, a slavu je stekao u Australiji gde je beležio brojne uspehe.

Vodio je "kengure" kao selektor pet godina, od 1969. do 1974. godine i imao je najveći uticaj na popularnost i shvatanje fudbala u Australiji, a bio je i prvi selektor koji se sa ovom reprezentacijom plasirao na Svetsko prvenstvo (1974).

 

 

Zvonimir Rašić je rođen u mestu Dole u Bosni i Hercegovini. Tokom igračkih dana nastupao je u Proleteru iz Zrenjanina, gde je proveo četiri sezone, a zatim je redom prelazio u Vojvodinu, Spartak iz Subotice i Borac iz Banjaluke, pre nego što je 1962. godine otišao u Australiju, gde je igarao za Fuskrej.

Potom je isti tim počeo i da trenira, a posle toga je preuzeo i reprezentaciju, koju je, kao što smo već naveli, odveo na prvi Mundijal.

Posle Svetskog prvenstva je dobio otkaz, a on je kasnije istakao da veruje da je otpušten zato što ga nisu gledali kao pravog Australijanca.

Rale Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australijskog sporta, kao i medaljom za sve što je uradio za fudbal u "zemlji kengura".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading