BIVŠI FUDBALERI VEČITIH O 170. DERBIJU IZ NEOBIČNOG UGLA! Odita: Zvezda pada za kraj brukanja!

Autor:

Sport

26.04.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bila bi katastrofa da crno-beli porazom ostanu bez Evrope. Ovo može biti prekretnica za budućnost. Crveno-beli mogu da potvrde da su najbolji, dok domaćinu zavisi plasman u Evropu i to je snažan motiv, smatra Odita.

BIVŠI FUDBALERI VEČITIH O 170. DERBIJU IZ NEOBIČNOG UGLA! Odita: Zvezda pada za kraj brukanja!

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana

Ili pukovnici, ili pokojnici! Upravo će to biti sa fudbalerima Partizana posle današnjeg (18.30, Arena sport premijum 1) 170. večitog derbija u kojem dočekuju Crvenu zvezdu. Za goste iz Ljutice Bogdana utakmica 32. kola Superlige nema apsolutno nikakav značaj, sem prestiža i stavljanja soli na ranu komšijama, dok se crno-beli bore za goli život.

U slučaju novog neuspeha protiv ljutog rivala Partizan će izgledno ostali čak i bez izlaska u Evropu najesen, što bi bio poslednji ekser u kovčeg "parnog valjka", a koji može da zakuca upravo četa Miloša Milojevića. Naime, Zvezda je overila šestu titulu u nizu, a kako su crno-beli odavno ispali i iz Kupa Srbije paučina će se dodatno nahvatati u vitrinama u Humskoj.

Foto: Starsport

Kristijan Belić i Rikardo Gomeš

Razlika na tabeli je čak 28 bodova u korist Zvezde (85-57), između večitih rivala su se uglavili Čukarički (65) i TSC (62), dok bi u slučaju neuspeha Partizan mogla da prestigne i Vojvodina (57). Pritom crno-beli za pobedu u prvenstvu nad crveno-belima ne znaju od septembra 2019, a ove sezone su remizirali kod kuće (1:1) i poraženi su na Marakani (1:0). Katastrofalni rezultati uticali su i na daleko lošije transfere Partizana od Zvezde, u Humskoj više nema ni reprezentativaca Srbije, a sve je manje i izdanaka čuvene Omladinske škole, popularnog Zemunela. Na sve to, Partizanu su leđa okrenuli i navijači, dok Zvezda ima gromoglasnu podršku. Doduše, Humska će danas ostati prazna zbog kazne koju su upravo grobari "kupili" svom klubu incidentima na gostovanju Čukaričkom.

I sve ovo ne mora da znači ništa, kažu poznavaoci fudbala, jer je večiti derbi "nešto potpuno drugačije". U to u razgovoru za portal Republika.rs veruje i Obiora Odita, nekadašnji napadač Partizana, a sada FAP iz Priboja, koji je osetio slast pobede u derbiju, a postigao je i gol.

- Partizanova sezona je loša, a katastrofa bi bila još veća ako bi porazom ostali bez Evrope. Mislim da nikada nije bilo ovako, ali i da mogu do pobede. Derbi je nešto posebno, Partizan tu nema pravo da se bruka. Mora da pobedi i spere tu bruku. Ova sezona je izgubljena, ali bi trijumf nad Zvezdom bio velika motivacija za budućnost. Partizanu sve može da krene od ovog meča. Verujem u momke, prognoziram da Rikardo može da bude heroj - rekao je Odita.

Foto: Starsport

Obiora Odita u dresu Partizana

S druge strane, Zvezda ima motiv da prekine neverovatnu crnu seriju jer pobedu u Humskoj čeka od februara 2016. Tada su strelci za goste (1:2) bili Luis Ibanjez i Hugo Vieira, a jedan od od onih koji se radovao bio je i Aleksandar Luković, tim pre što zbog dva brza žuta kartona nije ostao na terenu do kraja.

- Auuu, ne mogu da verujem da Zvezda još od tada nije pobedila u Humskoj. Voleo bih da danas sruši tu tradiciju, ali zaista ne mogu da prognoziram rezultat. Derbi je specifičan bez obzira na tabelu, formu i motiv. Zvezda igra za potvrdu da je najbolja, dok Partizanu treba trijumf da preživi i ne ostane bez plasmana u Evropu i to je snažan motiv. Voleo bih da uživamo u fudbalu, ali nažalost to bez navijača neće biti taj pravi ambijent derbija - kazao je Luković za Republiku. 

Foto: Starsport

Aleksandar Luković

Rezultati su im daleko od sjajnih, ali trener Partizana Igor Duljaj deli Oditin optimizam i veruje da im duel sa Zvezdom može biti prekretnica.

- Već duže vreme nije dobar momenat, ali u jednom trenutku morate nekad i da uzvratite udarac. Ne samo da primate. Onaj ko poštuje dres Partizana mora da izađe i opravda to, kao i ja. Teško je onom ko radi u pekari, rudniku, onom koga sin pita "Je l ima šta da se jede?". Mi smo plaćeni za ovo. Najteži teg nije u nogama već u glavi. Možete da pričate šta hoćete, da puštate neke filmove kao ranije - Sparta ili Gladijator, to neće pomoći. Poenta je da sam sebe motivišeš, a derbi treba da bude najveći motiv - rekao je Duljaj, pa se osvrnuo na to što će igrati na praznom stadionu:

Republika

Foto: Starsport

Trener Partizana Igor Duljaj

- Derbi bez publike nema nikakvog smisla. Biće mrtva atmosfera, izađeš na teren i čuješ trenere i saigrače.

Trener Zvezde Miloš Milojević poručio je da će njegovi izabranici maksimalno pristuputi meču jer ih svetkovina večitih derbija na to obavezuje.

- Respektujemo protivnika jer je ranjeni lav najopasniji, ali cenimo sebe i idemo po dobar rezultat. Neće biti teško motivisati igrače, mi nemamo prostora da kalkulišemo - kazao je Milojević, pa pecnu komšije pominjanjem izostanka navijača:

Foto: Starsport

Trener Crvene zvezde Miloš Milojević

- Derbi bez publike nije derbi, voleo bih da bude 20 hiljada njihovih i 20 hiljada naših. Znam da bismo ih nadglasali, znači da će nama više faliti navijači.

Delije, vidimo se na stadionu!
     

Navijačima neće biti dozvoljen ulazak u Humsku, ali to najodanije navijače Zvezde neće sprečiti da zajedno gledaju utakmicu na stadionu, doduše svom.

- Iako igrače ne možemo bodriti s tribina, kako smo navikli, organizovali smo zajedničko gledanje u holu na zapadu našeg stadiona. Dođite od 17.30 da se u što većem broju družimo i zajednički dočekamo pobedu. Na Marakani opet pesma stara - poručile su Delije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading