RONALDO, KLUBOVI, ČAK I MUNDIJAL: Arapska lova KUPILA fudbal, gde je kraj?

Autor:

Sport

18.02.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve izvesnija kupovina Mančester junajteda otvorila pitanje uloge novca iz arapskog sveta u savremenom fudbalu.

RONALDO, KLUBOVI, ČAK I MUNDIJAL: Arapska lova KUPILA fudbal, gde je kraj?

Foto: Tanjug/AP

Kristijano Ronaldo

Novac igra sve veću ulogu u modernom fudbalu, naročito arapski. Bogataši sa Bliskog istoka ne žale sredstva kako bi zadovoljili svoju opsesiju najvažnijom sporednom stvari na svetu, a sve je izvesnije da će uskoro preuzeti i slavni Mančester junajted.

Naime, 17. februara je istekao rok koji je odredila porodica Glejzer, u čijem su vlasništvu "crveni đavoli", za dostavljanje ponuda zainteresovanih kupaca. Britanski mediji su objavili vest da je konzorcijum predvođen šeikom Džasimom Bin Hamadom Al Tanijem ponudio pet milijardi evra, dok su se Amerikanci nadali da će po zaključenju posla prihodovati neverovatnih šest milijardi funti.

Poslali smo značajnu ponudu za kupovinu 100 odsto akcija Mančester junajteda. Želimo da klubu vratimo staru slavu na terenu i van. Imamo viziju da Mančester junajted postane najveći i najpoznatiji fudbalski klub na svetu - stoji u saopštenju potencijalnih kupaca iz Katara.

 

 

Arapi već uveliko "gazduju" gradskim rivalom giganta sa "Old Traforda", Mančester sitijem, od ranije se nalaze na čelu Evertona i Aston Vile, dok je Njukasl doživeo pravi preporod od momenta kada je promenio vlasničku strukturu (izboren opstanak prošle, a ove sezone trenutno četvrto mesto u Premijer ligi).

Šeici se ne zaustavljaju kupovinom klubova, pa su uspeli da izdejstvuju i organizaciju Svetskog prvenstva, koje je krajem prošle godine održano u Kataru, a zbog čega je napravljen i presedan. Prvi put u istoriji, najvažniji fudbalski događaj planete nije odigran u letnjem periodu, što je izazvalo prekid klupske sezone širom sveta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mesiju prijao Katar - Argentincima treća Boginja u istoriji

Na "arapsku lovu" nije ostao imun ni Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera ikada, koji je kompletirao transfer u Al Nasr. Uprkos činjenici da će u Rijadu primati rekordnu platu u iznosu od 200 miliona evra godišnje (ugovor na dve i po godine), Portugalac je sportskim razlozima pokušao da obrazloži svoj potez rekavši da je "u Evropi ostvario sve što je mogao).

Ljubitelji fudbala su mišljenja da popularna igra gubi identitet usled prevelike uloge novca, a postavlja se pitanje ko će i kada zaustaviti Arape koji se trude da kupe gotovo sve što vredi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading