BILO, NE PONOVILO SE! Godina u kojoj su OTIŠLI VELIKANI: Za njima je PLAKALA PLANETA, ujedinili su najveće rivale!

Autor:

Sport

31.12.2022

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napustili su nas vrhunski sportisti i još bolji ljudi.

BILO, NE PONOVILO SE! Godina u kojoj su OTIŠLI VELIKANI: Za njima je PLAKALA PLANETA, ujedinili su najveće rivale!

Foto: Tanjkug/AP, Starsport

Godina na izmaku donela je svetu sporta puno uzbuđenja, zanimljivih utakmica, borbe, nestvarnih golova i koševa, ali i nekoliko velikih tragedija koje su ujedinile čitavu planetu.

Život su izgubili velikani sporta zbog kojih su u isto vreme tugovali i najljući rivali, te sa punim pravom možemo reći - bilo, ne ponovilo se!

Fudbalski svet posebno je pogođen tragedijama, pa su tako u 2022. godini preminuli Siniša Mihajlović, Pele, Ivica Osim i Radovan Radaković, dok je u saobraćajnoj nesreći poginuo Miodrag Ješić.

SVET JE STAO ZBOG SINIŠE

Pobedio je Siniša Mihajlović opaku bolest dva puta, ali mu je ona zadala i treći udarac koji nije izdržao. Mihajlovićeva smrt potresla je planetu, pa je čitav svet otišao put Rima kako bi ga ispratio.

Siniša se sa leukemijom borio od 2019. godine, a njegova volja za životom motivisala je mnoge. Legendarni trener preminuo je u 54. godini života i njegova smrt ujedinila je navijače Zvezde i Partizana, Lacija i Rome, Intera i Milana, Sampdorije i Đenove...

Republika

Foto: Tanjug/AP

Siniša Mihajlović

 

Zaista, velika tragedija...

POSLEDNJE ZBOGOM "KRALJU FUDBALA"

Na završetku 2022. godine preminuo je i Brazilac Edson Arantes do Nasimento Pele.

Pele je preminuo 29. decembra u bolnici "Albert Ajnštajn" u 83. godini života, a bdenje povodom njegove smrti obaviće se u ponedeljak, drugog januara na stadionu Santosa, a za dan kasnije zakazana je i sahrana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pele

 

Tokom svoje karijere Pele je igrao samo za dva kluba. Najveći trag ostavio je upravo u Santosu gde je na 636 utakmica uspeo da postigne 618 golova. U samom finišu svoje igračke karijere Pele se uputio u Sjedinjene Američke Države gde je u dresu Kosmosa na 64 meča postigao 37 golova. Za reprezentaciju Brazila igrao je 92 puta i postigao je 77 pogodaka i osvojio je tri Svetska prvenstva.

RADOVAN NIJE IZDRŽAO

Krajem septembra ove godine preminuo je i bivši golman koji je najbolje partije pružao u Partizanu - Radovan Radaković.

Radaković je preminuo u 52. godini posle duge i teške borbe sa kancerom želuca. Ova smrt je takođe pogodila čitavu fudbalsku javnost u Srbiji, a poznato je da su mnogi humanitarnim akcijama pokušavali da mu pomognu u lečenju.

Republika

Foto: Starsport

Radovan Radaković

 

Njemu je krajem 2020. godine ustanovljen difuzni karcinom želuca i od tada je krenula borba. U januaru 2021. godine, primljen je u Klinički centar Srbije radi operativnog lečenja tumorske promene želuca, ali zbog osnovne bolesti hirurška intervencija nije bila moguća. Krenuo je hemioterapijama, a život mu se pretvorio u pakao. Na kraju, nije izdržao, a da tragedija bude veća njegova supruga je zbog stresa ostala bez bebe u šestom mesecu trudnoće.

TRAGIČNA SUDBINA JEŠIĆA

Početkom decembra, posle saobraćajne nesreće na putu Ruma-Jarak, život je izgubio Miodrag Ješić.

Legendarni trener koji je najdublji trag ostavio u Partizanu, kako kao igrač, tako i kao strateg, nije imao šansu da se izvuče pošto je automobil koji je vozio bio potpuno smrskan nakon sudara sa kamionom.

Republika

Foto: Strarsport

Miodrag Ješić

 

Mnogi velikani srpskog fudbala i sporta oprostili su se od Ješića, a koliko je tragična sudbina nekadašnjeg trenera Partizana govori i podatak koji ledi krv u žilama. Njegova ćerka Jelena nastradala je na skoro identičan način pre 22 godine.

ODLAZAK "ŠTRAUSA SA GRBAVICE"

U nedelju, prvog maja 2022. godine, preminuo je i jedan od najvećih igrača i trenera na ovim prostorima, čuveni Ivica Osim.

"Štraus sa Grbavice" nadimak je dobio zbog svoje plave kose, a tokom igračke karijere nastupao je za Željezničar, Strazbur, Sedan i Valensijen. Igrao je i za reprezentaciju Jugoslavije sa kojom je osvojio drugo mesto na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Republika

Foto: Starsport

Ivica Osim

 

Kao trener ostavio je još dublji trag jer je vodio Željezničar, bio je selektor Jugoslavije, a sedeo je i na klupi Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef Junajteda i reprezentacije Japana.

Njegova smrt takođe je ujedinila navijače širom planete koji su mu na najlepše načine odali počast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading