KUVA SE NA BALKANU! Bjeković o regionalnoj ligi: Predlagao sam to još pre 25 godina

Autor: Žarko Sokić

Sport

13.10.2022

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

V.D. predsednika FSS govorio je za naš portal o temi koja je ponovo aktuelna.

KUVA SE NA BALKANU! Bjeković o regionalnoj ligi: Predlagao sam to još pre 25 godina

Foto: Starsport

Detalj sa večitog derbija

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je regionalna liga u kojoj bi učestvovali i srpski klubovi ponovo tema o kojoj se razmišlja.

Treneru Crvene zvezde, Milošu Milojeviću, pitanje o toj ideji postavio je novinar na konferenciji za medije pred meč Ferencvaroša i Zvezde, a šef struke tima sa Marakane je dao sledeći odgovor:

- ABA liga? (smeh) Čuo sam da će biti ta regionalna takmičenja i u Švedskoj. Postoji plan za 2025. da budu te regionalne lige. Pod koji region ćemo mi spasti to ne znam. To odlučuje UEFA. Mislim da treba da se zadrži kvalitet domaćeg prvenstva. Ako ne postoji kvalitet, interesovanje, onda jedno regionalno takmičenje može da bude dobro. To nije pitanje za mene. Ja sam uvek u interesu fudbala. Ako je bolji fudbal, ako se igra pred punim tribinama, onda da. Za ostale političke stvari sam stvarno laik.

Kontaktirali smo v.d. predsednika FSS, Nenada Bjekovića, koji je otkrio da već odavno ima sličnu ideju:

- Ja sam to pre 25 godina predlagao pa su me odbili, da ne kažem kako. Dobro je što počinje da se priča o tome i što se nešto dešava po tom pitanju – otkrio je Bjeković, pa dodao da se trenutno, ipak, ništa konkretno ne dešava po ovom pitanju:

- Za sada nema konkretnih koraka.

Republika

Foto: Starsport

Nenad Bjeković

Ipak, on sam bi podržao sve što bi moglo da donese neki boljitak srpskom fudbalu:

- O tom, po tom. Sve što je u interesu fudbala, poboljšanja i kvaliteta ja sam za to. Ali videćemo, polako.

ŠUŠKALO SE MNOGO PUTA

Regionalna liga zaista zvuči kao zanimljiva ideja. Deluje da Crvena zvezda i Partizan već godinama nemaju adekvatnog pratioca u Mozzart Bet Superligi Srbije, te da zbog toga imaju problem kada dođu do ozbiljnijih evropskih iskušenja.

Član Izvršnog odbora FSS i dugogodišnji prvi čovek Spartaka iz Subotice, Dragan Simović, govorio je za naš portal o ovoj temi:

- To se šuškalo mnogo puta. Ali ima to nekog smisla. Desilo se veliko raslojavanje u našoj ligi, ako Crvena zvezda i Partizan zadrže 11. mesto na tabeli UEFA koeficijenta, te dva tima u Ligi šampiona, uz prvaka koji će ići direktno, oni će toliko finansijski da uteknu ostalim klubovima u Srbiji da to nije besmisleno. Čak bi i Zvezdi i Partizanu značilo da igraju jake utakmice između evropskih takmičenja jer u domaćem šampionatu imaju tek nekoliko kvalitetnih mečeva na godišnjem nivou. Zbog toga bi regionalna liga imala smisla – istakao je Simović, pa dodao:

- Pitanje je kako bi se to napravilo zbog kalendara takmičenja, kako bi bilo moguće uklopiti sve, kada bi se naši timovi priključili domaćem šampionatu. Možda da se primeni neki sistem koji vlada u košarci jedino. Klubovi bi morali da igraju tri takmičenja, plus Evropu, kako stići sve to?

Republika

Foto: Starsport

Dragan Simović

KAMEN SPOTICANJA

Kada se spomene regionalna liga, nekako su glavna tema utakmice srpskih i hrvatskih klubova koje bi u tom slučaju mogle da se dese. Kada se sretnu timovi iz tih zemalja strasti se rasplamsaju, te su mogući i sukobi. Da li je sada došlo vreme koje će doneti mirniju atmosferu na tribinama?

- To niko ne može da tvrdi sa sigurnošću. Imali smo velike incidente i u Hrvatskoj i kod nas, možda bi to posle par kola i nekim utakmicama bez publike moglo da se reši. To je najveći kamen spoticanja što se tiče spajanja timova iz bivše Jugoslavije – smatra Dragan Simović.

Kada bi se formirala regionalna liga, a kada bi se u njoj nalazili timovi iz bivše Jugoslavije, ko bi se borio za titulu?

- Bila bi neizvesna borba između Zvezde i Dinama, Hajduk je daleko, Partizan već par sezona pokazuje da je za nijansu slabiji od večitog rivala i Zagrepčana. Maribor ove sezone nije ništa napravio, nema tu puno klubova koji bi mogli da naprave problem. Nisam siguran da tu ima materijala, kad sve zajedno saberem, bolje da se drže domaćeg takmičenja. Ove godine je naša liga duplo skuplja nego prošle. Budžeti, kvalitet igrača, 11. mesto na UEFA listi koeficijenata, videćete, to će tek sad da se pokaže.

Da li ste vi za formiranje regionalne lige?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading