Koji su interesi Srbije da se plasira u elitni rang Lige nacija?

Autor:

Sport

24.09.2022

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Orlovi" imaju lepu priliku da trijumfima u naredna dva susreta u okviru UEFA Lige nacija izbore plasman u elitnu grupu ovog takmičenja.

Koji su interesi Srbije da se plasira u elitni rang Lige nacija?

Foto: Starsport

Večera (subota, 24. septembar) i u utorak 27. septembra puleni selektora Dragana Stojkovića biju odsudne bitke kada je plasman u "Diviziju A" Lige nacija u pitanju. Potpuno je jasno da bi sa dva trijumfa srpski fudbaleri ostvarili san koji je prilikom formiranja ovog takmičenja 2018. godine bio prosto nezamisliv.

Da podsetimo, fudbalska reprezentacija Srbije u premijernom izdanju Lige nacija bila je svrstana tek u treći rang, ali je već u prvom izdanju, u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije, izborila lidersku poziciju u grupi, a samim tim i plasman u višu "Diviziju B".

Mnogi su smatrali da je to i maksimalni domet srpskog nacionalnog tima, ali je nakon sezone u kojoj je opstanak u ovom rangu takmičenja izboren bukvalno u poslednjem susretu u grupi, Dragan Stojković pokazao da srpski fudbal može i mora da teži najvišeim mogućim dometima.

Međutim i pored činjenice da učešće u eliti i dalje nije obezbeđeno, postavlja se pitanje šta bi eventualni uspeh doneo našem nacionalnom timu. 

 

Jasno je da bi Srbija već u narednom ciklusu Lige nacija imala daleko kvalitetnije rivale što bi zasigurno povećalo želju publike da svoju nacionalnu selekciju uživo gleda. Samim tim ovakvi mečevi bi doneli i do finasnijskog dobitka, a pojedini fudbaleri iz domaćih klubova, iako ih ima malo, mogli bi da odmere snage sa najboljima, čime bi i njihova tržišna cena skočila.

Uz sve navedeno, plasmanom u "Diviziju A" srpska fudbalska reprezentacija bi se probila i do drugog "šešira" kada je u pitanju predstojeći žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo što svakako ne bi predstavljalo zanemarivu činjenicu i pored izjave selektora Dragana Stojkovića da to suštinski ništa ne znači, ali bi svakako omogućilo lakše rivale u nameri da se Srbija nakon dugog niza godina plasira na smotru evropskog reprezentativnog fudbala.

U svakom slučaju, jedno je jasno, plasman u elitnu diviziju UEFA Lige nacija donosi mnogobrojne benefite, ali je neophodno u njoj i ostati, a ne samo "plesati jedno leto".

- Potencijalni učesnici elitnog ranga Lige nacija 2024/25 (na osnovu trenutnog plasmana):

Belgija, Bosna i Hercegovina, Danska, Izrael, Italija, Mađarska, Nemačka, Poljska, Portugal, SRBIJA, Francuska, Holandija, Hrvatska, Češka Republika, Škotska, Španija

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading