Slovenci su konačno pali: Srbija protiv još dve evropske reprezentacije nije osetila slast pobede!

Autor:

Sport

06.06.2022

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reprezentacija Srbije u fudbalu, nakon poraza od izbrane selekcije Norveške, savladala je u drugom kolu UEFA Lige nacija, reprezentaciju Slovenije.

Slovenci su konačno pali: Srbija protiv još dve evropske reprezentacije nije osetila slast pobede!

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi i Dušan Tadić

Trijumf na našem najvećem stadionu ne samo da je doneo pulenima trenera Dragana Stojkovića prve bodove u najmlađem evropskom reprezentativnom takmičenju, već su naši reprezentativci konačno u sedmom međusobnom duelu protiv Zmajčeka uspeli da stignu do trijumfa.

Istorijat duela dve reprezentacije započinje na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji 2000. godine. Na stadionu „Pais de Šarlroa“ viđena je jedna od najinteresantnijih mečeva u istoriji evropske smotre fudbala. Iako je tadašnja reprezentacija Jugoslavije smatrana apsolutnim favoritom, Slovenci su iznenadili pulene tadašnjeg selektora Vujadina Boškova i stigli do neverovatne prednosti od 0:3.

 

 

Ipak, „Plavi“ su uspeli da se u potpunosti vrate u meč, postignu čak tri pogotka u samo sedam minuta, a na kraju su čak mogli i da trijumfuju. Susret je okončan rezultatom 3:3.

Jugoslavija : Slovenija 3:3

Mesto: Šarlroa (BEL); Datum: 13.06.2000.; Stadion: „Pais de Šarlroa“ (gledalaca: 10.000)

Sudija: Vitor Manuel Melo Pereira (Portugal)

Strelci: S. Milošević 67`, 73`, LJ. Drulović 70`

Jugoslavija: I. Kralj, I. Dudić, A. Nađ, M. Đukić, S. Mihajlović, S. Jokanović, D. Stanković (D. Stojković), V. Jugović, LJ. Drulović, P. Mijatović (M. Kežman), D. Kovačević (S. Milošević). Selektor: Vujadin Boškov

Žuti karton: S. Mihajlović

Crveni karton: S. Mihajlović

U narednih deset godina dve reprezentacije su se sastale još četiri puta i svi mečevi su okončani identičnim rezultatom 1:1, a reprezentacija Slovenije nanela je prvi potaz našem nacionalnom timu 11. oktobra 2011. godine. Bio je to meč kvalifikaciaj za Evropko prvenstvo koje je 2012. godine održano u Poljskoj i Ukrajini. Meč na „Ljudskom vrtu“ u Mariboru našoj selekciji je donosio sve, ali su domaćini slavili fantastičnom pogotkom Vršića u 45. minutu susreta.

Slovenija : Srbija 1:0

Mesto: Maribor (SLO); Datum: 11.10.2011.; Stadion: LJudski vrt (gledalaca: 10.000)

Sudija: Frank de Bliker (Belgija)

Srbija: B. Jorgačević, B. Ivanović, A. Kolarov, N. Subotić, N. Vidić, D. Stanković, R. Petrović (M. Pantelić), Z. Tošić, M. Ninković (N. Milijaš), M. Jovanović (M. Krasić), D. Mrđa. Selektor: Vladimir Petrović

 

 

Treba napomenuti da je ovaj meč ostao u analima srpskog fudbala kao poslednji takmičarski susret u kojem su dres sa nacionalnim grbom poneli Nemanja Vidić i Dejan Stanković.

Srbija je čekala pune 22 godine da stigne do trijumfa nad reprezentacijom Slovenije.

Nakon istorijskog trijumfa nad Slovencima, statistički gledano Srbija, kada su evropske reprezentacije u pitanju, trijumf nije osetila u mečevima sa selekcijama Ukrajine i Hrvatske.

Protiv reprezentacije Ukrajine, „Orlovi“ su odigrali čak sedam mečeva, a jedini susret koji nije završio porazom odigran je 17. novembra 2019. godine na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu. U okviru kvalifikacija za Evropsko prvnstvo meče je završen rezultatom 2:2, a golove za srpski nacionalni tim postigli su Dušan Tadić iz jedanaesterca i Aleksandar Mitrović.

- Srbija : Ukrajina

7             0             1             6             3:16

Kada je reč o duelima sa reprezentacijom Hrvatske, dve ekipe su odigrale četiri susreta. Svi mečevi su odigrani u okviru kvalifikacija za evropsko, odnosno svetsko prvenstvo.

Prva dva meča odigrana su pod vellikim tenzijama 1999. dodine. Nakon beogradskih 0:0, na „Makimiru“ je bilo 2:2, a selekcija selektora Vujadina Boškova je tim rezultatom obezbedila plasman na EURO 2000 ostavivši Hrvatsku u suzama.

 

 

Komšije su se revanširale 14 godina kasnije u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Podmlađena reprezentacija selektora Siniše Mihajlovića poražena je u Zagrebu rezultatom 2:0, a revanš na najvećem srpskom stadionu okončan je bez pobednika 1:1 i Srbija nije uspela da se kvalifikuje na veliko takmičenje.

- Srbija : Hrvatska

4             0             3             1             3:5

Protiv Slovenaca smo čekali 22 godine, jasno je da će srpski nacionalni tim dočekati i vreme kada će nadomestiti negativni skor i u duelima sa Ukrajinom i Hrvatskom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading