UEFA LIGA NACIJA: Da li je vreme da Srbija uđe u društvo najboljih? Skandinavci i Slovenci stoje na putu „Orlovima“!

Autor:

Sport

01.06.2022

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treće po redu izdanje najmlađeg evropskog reprezentativnog takmičenja startuje u četvrtak 2. juna.

UEFA LIGA NACIJA: Da li je vreme da Srbija uđe u društvo najboljih? Skandinavci i Slovenci stoje na putu „Orlovima“!

Foto: Tanjug/AP

UEFA logo

Izabranici selektora Dragana Stojkovića u ovogodišnje takmičenje ulaze sa najvećim ambicijama. I pored činjenice da mnogi naredne mečeve smatraju pripremnim za predstojeće Svetsko prvenstvo koje se krajem godine održava u Kataru, jasno je da „Orlovi“ i pored činjenica da već razmišljaju o svetskoj smotri fudbala, žele da u ovm takmičenji dosegnu najviše ciljeve, pa zašto ne, ukoliko se ukaže šansa, probaju da se plasiraju i u elitnu ligu i sebi obezbede u narednom ciklusu mečeve sa najkvalitetnijim selekcijama Starog kontinenta.

Ovom prilikom pokušaćemo da se prisetimo onih najzanimljivijih detalja koja su ispratila prethodna dva ciklusa UEFA Lige nacija.

Ideja o novom reprezentativnom takmičenju rodila se još 2013. godine, a oktobra iste godine, predsednik Fudbalskog saveza Norveške Ingve Halen je javnosti prvi put predočio da UEFA ozbiljno razmatra njegovo pokretanje. Ideja je ubrzo prihvaćena širom evropskog kontinenta.

Svoje premijerno izdanje UEFA Liga nacija doživela je u takmičarskoj 2018/19 sezoni, a u istoriji će ostati upamćeno da je prvi meč novoformiranog takmičenja odigran u Astani gde su se 6. septembra 2018. godine sastale selekcije Kazahstana i Gruzije. Meč koji je odigran u okviru „Lige D – grupa 1“ okončan je trijumfom Gruzije rezultatom 2:0, a prvi strelac bio je gruzijski reprezentativac Giorgi Čakvetadze, fudbaler koji je u tom momentu nastupao za belgijski Gent.

Usled, u tom momentu, lošeg UEFA reprezentativnog koeficijenta, reprezentacija Srbije je u premijernom izdanju novoformiranog takmičenja igrala u „Ligi C“, a svoj prvi meč, izabranici tadašnjeg selektora Mladena Krstajića odigrali su 7. septembra 2018. godine u Viljnusu na „LFF“ stadionu protiv domaće reprezentacije Litvanije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mladen Krstajić

 

Nisu „Orlovi“ pružili izdanje koje se od njih očekivalo, ali su pogotkom Dušana Tadića sa bele tačke stigli do minimalnog trijumfa i što je najvažnije upisali su prve bodove. Ni drugi susret nije okončan očekivano. Na stadionu u Humskoj „Orlovi“ su remizirali sa selekcijom Rumunije 2:2, a oba pogotka za našu reprezentaciju postigao je Aleksanda Mitrović.

U ne baš najboljem raspoloženju dočekana su predstojeća tri odlučujuća susreta. Prvi meč je bio i istorijski. Prvi put od raspada državne zajednice snagu su odmerile fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gora. Na podgoričkom stadionu naša reprezentacija je konačno pokazala partiju dostojnu dresa sa državnim grbom, a „Sokolovima“ je presudio Aleksandar Mitrović sa dva nova pogotka. Tri boda iz Podgorice krunisana su bodom sa „Nacionalne Arene u Bukureštu, a kada su naši reprezentativci na stadionu „Rajko Mitić“ savladali crnogorsku reprezentacije rezultatom 2:1, bilo je jasno da će „Orlovi“ već u prvom izdanju UEFA Lige nacija izboriti plasman u viši rang, tj. u „Ligu B“.

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Mitrović

 

Meč protiv Litvanije u poslednjem kolu predstavljao je samo formalnost, a srpska fudbalska reprezentacija slavila je rezultatom 4:1.

- „Liga C – grupa 4“ – rezultati:

SRB – Litvanija                  4:1, 1:0

SRB – Rumunija                2:2, 0:0

SRB – Crna Gora               2:1, 2:0

- Tabela:

1. Srbija                               14

2. Rumunija                         12

3. Crna Gora                        7

4. Litvanija                           0

Pod selektorskom palicom Ljubiše Tumbakovića, Srbija je septembra 2020. godine započela drugi ciklus UEFA Lige nacija. Ovoga puta naši reprezentativci su u „Ligi B“ za protivnike imali nacionalne selekcije Rusije, Turske i Mađarske, a ciklus je započeo prilično loše.

Republika

Foto: Starsport

Ljubiša Tumbaković

 

Nakon uvodna četiri susreta naši reprezentativci su na svom kontu imali svega dva boda, a poražavajuća činjenica jeste podatak da su u dva odigrana meča na domaćem terenu stigli samo do jednog poda, ali mrežu protivnika nisu uspeli da zatresu.

Tračak nade da se može izbeći selidba u niži rang pojavila se 15. novembra 2020. godine kada je Srbija na „Puškaš Areni u Budimpešti remizirala sa Mađarskom 1:1, a jedini pogodak za „Orlove“ bio je delo Nemanje Radonjića u 17. minutu susreta.

A onda, tri dana kasnije, evropski fudbal je ostao u šoku.

Na našem najvećem stadionu Srbija je do nogu potukla selekciju Rusije. Dva pogotka Luke Jovića i po jedan Nemanje Radonjića, Dušana Vlahovića i Filipa Mladenovića, bilo je dovoljno da na semaforu stoji gotovo nezamislivih 5:0.

Republika

Foto: Starsport

Nemanja Radonjić

 

Ostvaren je trijumf kojim je srpska reprezentacija obezbedila opstanak u ovom rangu takmičenja poslavši selekciju turske stepenicu niže.

- „Liga B – grupa 3“ – rezultati:

SRB – Rusija                       5:0, 1:3

SRB – Turska                      0:0, 2:2

SRB – Mađarska                0:1, 1:1

- Tabela:

1. Mađarska                         11

2. Rusija                                8

3. Srbija                                6

4. Turska                              6

U novom ciklusu Srbija će ponovo učestvovati u drugom rangu Lige nacija, a ovoga puta u konkurenciji Norveške, Švedske i Slovenije pokušaće da ostvari plasman u sam vrh evropkog fudbala.

Ovogodišnje takmičenje održava se po znatno ubrzanom sistemu, pošto će u periodu od 2. do 12. juna reprezentacije odigrati čak četiri od ukupno šest mečeva, pa će svakako i fizička sprema reprezentativaca po okončanju sezonu u mnogome odlučivati o (ne)uspehu.

Srpska reprezentacija će u biti domaćin u dva uvodna susreta. Izabranici selektora Dragana Stojkovića prvo će  2. juna na stadionu “Rajko Mitić” dočekati izabranu selekciju Norveške, a tri dana kasnije sledi duel sa Slovenijom. Potpuno je jasno da su trijumfi neizbežni, jer zatim slede dva niti malo naivna gostovanja u Stokholmu 9. juna, kao i ljubljanskim “Stožicama” 12. juna.

- Raspored mečeva reprezentacije Srbije u UEFA Ligi nacija 2022/23:

Srbija – Norveška (2. jun)

Srbija – Slovenija (5. jun)

Švedska – Srbija (9. jun)

Slovenija – Srbija (12. jun)

Srbija – Švedska (24. septembar)

Norveška – Srbija (27. septembar)

Ukoliko bi smo posmatrali statističke podatke, na prethodnih 12 mečeva UEFA Lige nacija, ukupno 38 fudbalera je ponelo dres nacionalne selekcije Srbije, a devet igrača se upisivalo u listu strelaca.

- Reprezentativci sa najviše nastupa u UEFA Ligi nacija:

MAKSIMOVIĆ Nemanja                       11

MILENKOVIĆ Nikola                            11

LUKIĆ Saša                                           9

TADIĆ Dušan                                        9

GAĆINOVIĆ Mijat                                 8

- Reprezentativci sa najviše golova u UEFA Ligi nacija:

MITROVIĆ Aleksandar                         8

JOVIĆ Luka                                          2

LJAJIĆ Adem                                       2

RADONJIĆ Nemanja                           2

VLAHOVIĆ Dušan                               1

Inače treba napomenuti da su dosadašnji šampioni UEFA Lige nacija bile selekcije Portugala i Francuske koja će u predstojećem ciklusu braniti trofej.

Republika

Foto: Starsport

Nemanja Maksimović

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading