DVA GOLA ZA TROFEJ I ISTORIJU: Zvezdin Magiko se SVRSTAO među deset LEGENDI kluba!

Autor:

Sport

28.05.2022

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sam je pobedio Partizan i doneo trofej ekipi iz Ljutice Bogdana.

DVA GOLA ZA TROFEJ I ISTORIJU: Zvezdin Magiko se SVRSTAO među deset LEGENDI kluba!

Foto: Starsport

Katai i Zdjelar

Fudbaleri Crvene zvezde zahvaljujući golovima Aleksandra Kataija savladali su ekipu Partizana i rezultatom 2:1 stigli do novog trofeja u nacionalnom kupu.

Aleksandar Katai je postigao dva pogotka u finalnom meču nacionalnog kupa i time je postao deseti fudbaler u istoriji Crvene zvezde kome je to pošlo za rukom.

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Katai - česta slika u aktuelnoj sezoni

 

Prvi kome je to pošlo za rukom bio je Branislav Vukosavljević koji je u finalu 1948. godine sa dva pogotka "torpedovao" večitog rivala u pobedi rezultatom 3:0.

Do narednog ostvarenja protekla je puna decenija, a u finalu Kupa Maršala Tita Bora Kostić je 29. novembra 1958. godine, dva puta matirao golmana Veleža Brkljačića. Crveno-beli su ubedljivo slavili rezultatom 4:0.

Isti igrač je i naredne sezone, u finalnom meču protiv Partiztana bio dvostruku strelac, a Crvena zvezda je do trijumfa stigla rezultatom 3:1.

Finale Kupa Maršala Tita za sezonu 1967/68 proteklo je u pravoj goleadi. Crvena zvezda je savladala ekipu Bora rezultatom 7:0. Dragan Džajić i Vojin Lazarević su postigli po dva, dok je Slavoljub Ostojić postigao het-trik i postao prvi i do sada jedini fudbaler crveno-belih sa tri postignuta pogotka u finalu.

Tri godine kasnije, Crvena zvezda je u finalnom susretu bila bolja od tuzlanske Slobode. Na "Tušnju" su crveno-beli slavili rezultatom 4:0, a dvostruki strelac je bio legendarni Dragan Džajić.

U revanš susretu finala Kupa Maršala Tita za sezonu 1981/82 Crvena zvezda je nakon maksimirskih 2:2, na našem najvećem stadionu savladala zagrebački Dinamo rezultatom 4:2, a dva pogotka za beogradsku ekipu delo su Dušana Savića.

Republika

Foto: Telegraf/DraganKadić

Dušan Savić

 

Dalibor Škorić se gotovo dve decenije kasnije upisao na ovu listu. Po okončaju NATO bombardovalja, odigrani su mečevi polufinala i finala Kupa SR Jugslavije, a u borbi za trofej Crvena zvezda je bila bolja od Partizana rezultatom 4:2.

Naredne sezone u duelu sa kruševačkim Napretkom Mihajlo Pjanović se upisao dva puta u listu strelaca, a Zvezda je do trofeja stigla ubedljivom pobedom rezultatom 4:0.

Konačno, poslednji koji je bio dvostruki strelac u finalu kup takmičenja, bio je Nikola Žigić. On je u sezoni 2005/06bio najzaslužniji za veliki preokret Crvene zvezde. U većem delu susreta OFK Beograd je vodio rezultatom 2:0, a sa dva gola Zvezdin dvometraš je poništio sve nade "Romantičara".

Republika

Foto: Starsport

Nikola Žigić

 

- Strelci dva ili više pogodaka za Crvenu zvezdu u finalnim mečevima nacionalnog kupa:

VUKOSAVLJEVIĆ Branislav (1948)

KOSTIĆ Bora (1958, 1959)

OSTOJIĆ Stevan (1968)

DŽAJIĆ Dragan (1968, 1971)

LAZAREVIĆ Vojin (1968)

SAVIĆ Dule (1982)

ŠKORIĆ Dalibor (1999)

PJANOVIĆ Mihajlo (2000)

ŽIGIĆ Nikola (2006)

KATAI Aleksandar (2022)

Aleksandar Katai je još jednom potvrdio da je motorna snaga ovog tima Crvene zvezde i jasno je da će njegovo ime ostati zlatnim slovima upisano u istoriji kluba sa stadiona "Rajko Mitić".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading