ISPISAO NOVE STRANICE ISTORIJE: Na ovo se čekalo gotovo pola veka – Delije u transu, kapiten ušao u red besmrtnih i dostigao kolegu koji je tresao mrežu Real Madrida! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Sport

24.05.2022

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovosezonsko takmičenje u Super ligi Srbije, kada je ekipa iz Ljutice Bogdana u ptanju, okončano je na najbolji mogući način.

ISPISAO NOVE STRANICE ISTORIJE: Na ovo se čekalo gotovo pola veka – Delije u transu, kapiten ušao u red besmrtnih i dostigao kolegu koji je tresao mrežu Real Madrida! (FOTO, VIDEO)

Foto: Starsport

Pobedom u poslednjoj rundi plej-ofa nad ekipom Voždovca rezultatom 3:1, Crvena zvezda je stigla do pete uzastopne, a ukupno 33. titule u klupskoj istoriji i već ovaj podatak dovoljan je da se ostvareni rezultat upiše u anale kluba sa stadiona „Rajko Mitić“.

Istovremeno, kapiten novog/starog šampiona Srbije u fudbalu, Milan Borjan još jednom je upisao svoje ime u istoriju crveno-belog kluba.

Naime, igrali su se poslednji trenuci susreta poslednjeg kola, tribine su već započele sa slavljem kada je glavni sudia meče Dejan Trifković pokazao na „belu tačku“. Navijači su iskazali svoju želju koju su Aleksandar Katai i Gelor Kanga uslišili i lopta je data Milanu Borjanu. Stavio je kapiten Crvene zvezde loptu na penal, uputio udarac i mreža golmana Miloša Krunića se zatresla.

Republika

Foto: Starsport

Milan Borjan trči ka "Severu" nakon postignutog pogotka

 

Najlepši mogući završetak meča, kraj sezone i početak velikog slavlja, a mnogi su u tom momentu prenebregnuli činjenicu da je ovim potezom Milan Borjan po još jednom fudbalskom parametru upisao svoje ime u zlatne stranice kluba sa najvećeg srpskog stadiona.

Naime, golman srpskog šampiona i kanadski reprezentativac nakon nedelje 22. maja 2022. godine postao je tek drugi golman u istoriji FK Crvena zvezda koji je na zvaničnom susretu zatresao protivničku mrežu. Pre njega to je učinio još jedino legendarni Ognjan Petrović koji je dres kluba sa „Marakane“ nosio krajem 60-tih i tokom 70-tih godina XX veka.

Nekadašnji legendarni golman Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije, tokom šest sezona provedenih na crveno-belom delu Topčiderskog brda, tri puta se upisivao u listu strelaca, a svi golovi su postignuti sa „bele tačke“

Foto: Printscreen/Wikipedia

Ognjan Olja Petrović

 

Svoj prvi pogodak Ognjan Petrović je postigao u 14. kolu Prvenstva Jugoslavije za sezonu 1974/75 u duelu protiv zeničkog Čelika koji je odigran u Beogradu. Meč je okončan rezultatom 2:2, a Petrović je bio strelac drugog pogotka za crveno-bele u 75. minutu susreta.

Svega četiri meseca kasnije Crvena zvezda se u okviru četvrtfinala Kupa pobednika kupova sastala sa slavnim Realom iz Madrida. Nakon poraza na stadionu “Stantijago Bernabeu” rezultatom 2:0, crveno-beli su pred 100.000 navijača ostvarili identičan trijumf, a strelac drugog pogotka bio je ponovo Ognjan Petrović. On je u 55. minutu susreta sa jedanaesterca zatresao mrežu Miguela Anhela. U nastavku meča, tokom penal ruleta, Petrović je odbranio i udarac legendarnog Santiljane čime se Crvena zvezda plasirala u polufinale renomiranog evropskog klupskog takmičenja.

 

 

Svoj poslednji pogodak u dresu Crvene zvezde, Ognjan Petrović je postigao tokom naredne sezone. Crveno-beli su 27. avgusta 1975. godine gostovali u Sarajevu gde su odmerili snage sa ekipom Željezničara. Beogradska ekipa je trijumfovala rezultatom 4:1, a strelac trećeg pogotka bio je Petrović. On je mrežu “Želje” zatresao sa “bele tačke” u 40. minutu meča.

Nakon sezone 1975/76 Ognjan Petrović je napustio beogradsku “Marakanu”, karijeru je nastavio u francuskoj Bastiji za koju je tokom dve sezone takoše tri puta tresao protivničke mreže.

U istoriji će ostati upisano da je nakon prethodne nedelje, Crvena zvezda dobila još jednog golmana strelca u gotovo osam decenija postojanja.

- Ognjan Olja Petrović

Rođen: 2. januar 1948. g. u Kruševcu

Preminuo: 21. septembra 2000. g. u Beogradu

Klupska karijera: FK Napredak (Kruševac), FK “14. oktobar” (Kruševac), FK Crvena zvezda (Beograd), FK Bastija (Francuska)

Reprezentacija: Jugoslavija (1976 – 1978) – 15 odigranih mečeva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading