OD TOTIJA PREKO ZIDANA DO BENZEME: Šest panenki za istoriju fudbala!

Autor: M.Z.

Sport

27.04.2022

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj fudbalera izvodio je ovaj neobični udarac, uspešno ili neuspešno, a mi vas podsećamo na one najefektnije

OD TOTIJA PREKO ZIDANA DO BENZEME: Šest panenki za istoriju fudbala!

Foto: Tanjug/AP

Karim Benzema

Spektakularan duel polufinala Lige šampiona između Mančester sitija i Reala (4:3) i dalje je centralna tema, posebno zbog još jedne genijalne partije Karima Benzeme, sa 14 golova vodećeg strelca elitnog takmičenja ove sezone. Do tog pogotka, kojim je pretekao Roberta Levandovskog, Francuz je stigao na spektakularan način, tako što je panenkom savladao Edersona.

Za novinare madridske Marke ovo je ubedljivo najlepši pogodak koji je Benzema dao u karijeri...

- Uvek nosim u glavi misao da, ako ne izvedeš penal, ne možeš ni da ga promašiš. Verujem u sebe, imam veliko samopouzdanje, zato sam pucao onako i ispalo je dobro - rekao je Benzema posle meča na Etihadu.

Tokom istorije veliki broj fudbalera izvodio je ovaj udarac, uspešno ili neuspešno, a mi vas podsećamo na pet najefektnijih ako imamo u vidu trenutak u kom su izvedeni, posebno na velikim takmičenjima.

***

Toti protiv Holandije

Polufinale EP 2000.

Polufinale Evropskog prvenstva igralo se na današnjoj "Johan Krojf areni", a Holandija je tokom 120 minuta i više od pola utakmice s igračem više promašila dva penala. Kazna je usledila na penal-ruletu, koji je obeležio Princ Rima.

- Da ovako izvedete penal, mora da ste ludi ili mnogo dobri. A ja ne mislim da sam lud - izjavio je kasnije Toti.

***

Zidan protiv Italije

Finale SP 2006.

Bilo je to u regularnom delu meča, kada je Francuz poslao Bufona po burek. Ipak, na kraju se radovala Italija posle penala, ali Zidanova majstorija ostaje zauvek.

- Sebe sam uvek zamišljao kao zabavljača i taj penal je bio odraz mog karaktera. Želeo sam da pružim navijačima nešto novo, da kreiram nešto o čemu će se i danas pričati - rekao je Zidan.

***

Abreu protiv Gane

Četvrtfinale SP 2010.

Nema pravog ljubitelja fudbala, a da ne zna ko je Sebastijan Loko Abreu. Čuveni Urugvajac poznat je po velikom broju klubova koje je promenio u karijeri, ali i po čuvenom šutu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010.

- Navikli smo na njegove ludorije, to mu nije bio prvi put. Lud je, ali i inteligentan. Proučava često i protivnike i njihove golmane, a dovoljno je hrabar i pametan - rekao je za Abreua kapiten Dijego Lugano.

***

Pirlo protiv Engleske

Četvrtfinale EP 2012.

Bio je to penal koji je izbacio Englesku s Evropskog prvenstva 2012. Posle 120 minuta velike borbe na Olimpijskom stadionu u Kijevu stari rivali su odigrali nerešeno bez golova (0:0), pa je pobednik odlučen s bele tačke.

A tamo majstorski boc Pirla za prolaz dalje "azura" sve do finala i moćne Španije, od koje su poraženi.

***

Aleksis protiv Argentine

Finale Kopa Amerika 2015.

Čitav Čile živeo je te godine za trijumf u finalu kontinentalnog prvenstva koje se održavalo na njegovom tlu. Omaleni napadač bio je hladnokrvan u duelu sa Serhijom Romerom, a lucidnom panenkom izbio je Lionelu Mesiju još jedan trofej iz džepa.

- Bio je to poseban momenat koji nije mogao da se okonča običnim udarcem. Rizikovao sam, ali se rizik isplatio i svi i danas zaplaču kada se sete tog penala i titule koju smo osvojili - kaže Sančez.

***

AKO NISTE ZNALI...

Rođena na Marakani pre 46 godina

Panenka je tehnika izvođenja jedanaesterca u kojoj izvođač samo malo bocne loptu i uputi je po sredini gola, a ona istovremeno prevari čuvara mreže koji je već zaplivao u jednu od strana. Ova tehnika šuta rođena je u Beogradu, a ime je dobila po Antonjinu Panenki, reprezentativcu Čehoslovačke koji je 1976. u finalu Evropskog prvenstva na Marakani matirao Nemca Sepa Majera u poslednjoj seriji jedanaesteraca. U Italiji, panenka se zove il cucchiaio (kašika), u Brazilu je cavadinha, a u Argentini penal picado.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading