NEIZVESNOST JE OSIGURANA: U februaru je odigrano PET Večitih derbija, STATISTIKA je neumoljiva! Oni su ipak APSOLUTNI favoriti!

Autor:

Sport

26.02.2022

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve smo bliži odigravanju novog večitog derbija. Crveno i crno-beli će u nedelju 27. februara ispisati novu stranicu svog rivaliteta, a ovom prilikom interesantno je utvrditi koliko puta su se Večiti rivali sastajali u mesecu februaru i ko je tom prilikom bio uspešniji.

NEIZVESNOST JE OSIGURANA: U februaru je odigrano PET Večitih derbija, STATISTIKA je neumoljiva! Oni su ipak APSOLUTNI favoriti!

Foto: Starsport

Uvidom u istoriju prvenstvenih duela Crvene zvezde i Partizana, primećuje se da su se dva Večita rivala sastala svega pet puta u drugom mesecu u godini. Gotovo pola veka, od prvog susreta koji je odigran 5. januara 1947. godine, a koji je pripao crveno-belima rezultatom 4:3, trebalo je da prođe da bi dve ekipe odigrale meč u ovom delu kalendarske godine.

Tog 27. februara 1994. godine odigran je 95. duel beogradskih Večitih rivala. Na stadionu u Humskoj, ekipa trenera Ljubiše Tumbakovića slavila je minimalnim rezultatom 1:0, a strelac jedinog pogotka bio je Branko Brnović u 84. minutu susreta nakon velike greške golmana Zvonka Milojevića i snalažljivosti fudbalera Partizana.

Delioc pravde na ovom meču bio je sudija Čokanica iz Novog Sada, a na tribinama stadiona našlo se 50.000 navijača.

95. Večiti derbi:

Partizan : Crvena zvezda  1:0 (0:0)

Datum: 27. februar 1994. g.

Stadion: FK Partizan; Gledalaca: 50.000

Sudija: Čokanica (Novi Sad)

Strelac: 1:0-B. Brnović 84`

PARTIZAN: Pandurović, Mirković, Gudelj, Nađ (Čermelj), Mijalković, Vasiljević, Ćirić, Ćurčić, Čurović, B. Brnović, Milošević. Trener: LJubiša Tumbaković

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Vidaković, G. Đorović, Vasilijević, Stojkovski, Božović, Adžić (Bandović), Maslovar, Kristić, Petković (Drobnjak), Ivić. Trener: Milan Živadinović

 

 

Na istom mestu, četiri godine kasnije odigran je i 109. duel crveno i crno-belih. I ovoga puta ekipu Partizana je predvodio Ljubiša Tumbaković, a treba napomenuti da je meč mnogo više značio crveno-belom klubu koji je vodio trku sa ekipom Obilića za šampionski pehar.

Prednost Crvenoj zvezdi doneo je Aleksandar Kristić u 19. minutu udarcem glavom nakon kornera koji je izveo Zoran Njeguš. U finišu prvog dela igre crveno-beli ostaju bez Srđana Pecelja koji je zaradio crveni karton, a izjednačenje Partizanu donosi u 52. minutu Isailović takođe nakon kornera.

Osam minuta pre kraja meča pobedu Zvezdi donosi aktuelni trener ovog kluba, Dejan Stanković.

109. Večiti derbi:

Partizan : Crvena zvezda  1:2 (0:1)

Datum: 21. februar 1998. g.

Stadion: FK Partizan; Gledalaca: 35.000

Sudija: Radoman (Novi Sad)

Strelci: 0:1-Kristić 19`; 1:1-Isailović 52`; 1:2-D. Stanković 82`

Crveni karton: Pecelj (Crvena zvezda)

PARTIZAN: Kralj, D. Bolić, Svetličić, Đ. Tomić, Sabo, Taševski, Krstajić, Pažin (S. M. Ilić), Trenevski, G. Obradović (Tešović), Stojisavljević (Isailović). Trener: LJubiša Tumbaković

CRVENA ZVEZDA: Jevrić, B. Živković, Bjegović, NJeguš, Kristić, Pecelj, Bunjevčević, Gojković (Marinović), Jovičić, Mi. Pantelić, D. Stanković (Škorić), Ognjenović. Trener: Milorad Kosanović

 

 

Do novog februarskog Večitog derbija čekalo se punih devet godina.

Prvi i do sada jedini duel Crvene zvezde i Partizana u februaru koji je odigran na našem najvećem stadionu, odigran je 24, februara 2007. godine.

Pred ovaj meč, rukovodstvo Partizana se odlučilo na promenu trenera pa je ekipu predvodio Miroslav Đukić. U 38. minutu Partizan je stigao do prednosti. Marko Lomić je odlično izveo korner, a Miloš Mihajlov je potpuno neometan glavom loptu prosledio u mrežu Ranđelovića.

Nastavak susreta doneo je mnogo više uzbuđenja. Crvena zvezda je izjednačila u 53. minutu. Slobodan udarac izveo je Igor Burzanović. Lopta je stigla do Đokića čiji je udarac Ivica Kralj odbranio, ali se zatim odbila do Kastilja kome nije bilo teško da pogodi praznu mrežu.Samo nekoliko minuta kasnije, tačnije u 57. minutu crno-beli su iskoristili smušenost u odbrani Crvene zvezde i Branimir Bajić je ponovo doveo Partizan do prednosti. Već u 66. minutu viđen je novi pogodak. Još jednom su odbrambeni igrači Crvene zvezde slabo intervenisali i Nebojša Marinković je nakon pokušaja Lazića primorao Ranđelovića da i treći put vadi loptu iz svoje mreže.

Prava katastrofa pripretila je Crvenoj zvezdi u 87. minutu. Vezni red crveno-belih je izgubio jednu loptu na svojoj polovini. Maletić je krenuo sa loptom i u pravom trenutku uputio ka Žarku Lazetiću koji je izbio sam pred gol Ranđelovića i nije mu bilo teško da zapečati sudbinu crveno-belih u ovom derbiju.

Katastrofu crveno-belih donekle je ublažio Igor Burzanović pogotkom u 89. minutu, ali taj pogodak nije mogao da promeni utisak o igri Crvene zvezde na ovom susretu.

128. Večiti derbi:

Crvena zvezda : Partizan  2:4 (0:1)

Datum: 24. februar 2007. g.

Stadion: FK Crvena zvezda; Gledalaca: 30.000

Sudija: Spasić (Surdulica)

Strelci: 0:1-Mihajlov 38`; 1:1-S. Kastiljo 53`; 1:2-B. Bajić 57`; 1:3-Neb. Marinković 66`; 1:4-Ž. Lazetić 87`; 2:4-I. Burzanović 89`

Isključen: A. Trišović (Crvena zvezda)

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, D. Anđelković (Purović), S. Đorđević, Koroman (Tadeu), Đokić, Burzanović, Georgijev (Trišović), Gaj, D. Milovanović, Basta, Kastiljo. Trener: Dušan Bajević

PARTIZAN: Kralj, Rukavina, B. Bajić, Ž. Lazetić, Mihajlov, Lomić, Đ. Lazić, Neb. Marinković (Jovetić), I. Tomić (Zajić), Smiljanić, Maletić. Trener: Miroslav Đukić

 

 

Prvi februarski Večiti derbi koji je okončan bez pobednika, odigran je 28. februara 2009. godine.

Zvezda je povela u 39. minutu. Ivan Stevanović je faulirao Ognjena Koromana. Bio je to skraćeni korner. Nenad Milijaš je uputio odličan centaršut, u šesnaestercu Partizana najviši je bio Đorđe Tutorić koji je glavom matirao Božovića.

Igrao se peti minut sudijske nadoknade. Mladen Božović je presekao jedan pokušaj kontra napada Ognjena Koromana, krenuo je gotovo do sredine igrališta, a zatim uputio dugačku loptu pred kazneni prostor Saše Stamenkovića. Loptu je prihvatio Almami Moreira i fantastičnim udarcem prebacio istrčalog golmana crveno-belih za konačnih 1:1.

135. Večiti derbi:

Partizan : Crvena zvezda  1:1 (0:1)

Datum: 28. februar 2009. g.

Stadion: FK Partizan; Gledalaca: 25.000

Sudija: Stanković (Beograd)

Strelci: 0:1-Đ. Tutorić 39`; 1:1-A. Moreira 90`

PARTIZAN: M. Božović, I. Stevanović, N. Đorđević, S. Knežević, I. Obradović, Žuka, Fejsa (N. Tomić), Moreira, LJajić (Vašington), N. Vujović (Bogunović), Diara. Trener: Slaviša Jokanović

CRVENA ZVEZDA: S. Stamenković, Ninkov, Tutorić, Tomović, Pejčinović, Isah, Milijaš, N. Lazetić (Parker), Koroman (V. Bogdanović), Oumaru (Šišić), Kleo. Trener: Čedomir Janevski

 

 

Poslednji do sada odigrani susret Crvene zvezde i Partizana u mesecu februaru odigran je 2016. godine.

Tog 27. dana drugog meseca u godini Crvena zvezda je slavila na stadionu u Humskoj.

Na stadionu u Humskoj ulici okupilo se 23.000 navijača, a crno-beli predvođeni trenerom Ivanom Tomićem stigli su do prednosti golom Gogue u 18. minutu meča.

Ipak, do odlaska na odmor, puleni trenera Miodraga Božovića uspeli su da preokrenu rezultat. Poravnanje je doneo Luis Ibanjez golom iz slobodnog udarca u 25. minutu, a svega osam minuta kasnije Ugo Vijeira je doneo prednost crveno-belima.

Taj rezultat je ostao na snazi do kraja meča.

Treba napomenuti da je Crvena zvezda susret okončala sa igračem manje pošto je crveni karton zaradio Aleksandar Luković.

150. Večiti derbi:

Partizan : Crvena zvezda  1:2 (1:2)

Datum: 27. februar 2016. g.

Stadion: FK Partizan; Gledalaca: 23.000

Sudija: Vlado Glođović (Vrbas)

Strelaci: 1:0-S. Gogua 18`; 1:1-L. Ibanjez 25`; 1:2-H. Vieira 33`

Isključen: Aleksandar Luković (Crvena zvezda)

PARTIZAN: B. Šaranov, Bandalovski, Gogua, M. Jovanović (S. Lukić), Bogosavac, Everton, Brašanac, S. M. Ilić (Kosović), A. Stevanović, N. Mihajlović, Božinov (D. Vlahović). Trener: Ivan Tomić

CRVENA ZVEZDA: Kahriman, M. Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez, Le Talek, Donald, M. Grujić, Katai (Plavšić), Srnić (M. Ristić), Vieira (N. Gavrić). Trener: Miodrag Božović

 

 

Večiti derbi, 166. u nizu igra se u nedelju 27. februara. Biće to treći susret crveno i crno-belih koji se igraj na ovaj datum, a do sada je ostvareni skor polovičan. Obe ekipe su po jednom slavile, tako da je po ovom parametru ishod predstojećeg duela neizvestan.

Ipak, ukoliko gledamo činjenicu da je u februaru mesecu samo jedan duel odigran na stadionu „Rajko Mitić“ i da je na njemu Partzan ubedljivo slavio postigavši čak četiri pogotka, moglo bi se izvući zaključak da su puleni trenera Aleksandra Stanojevića ipak blagi favoriti, ali se mora uzeti i trenutna bodovna prednost koja je na strani Partizana.

U svakom slučaju, u nedelju uveče ljubitelji fudbala će moći da uživaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading