BUDITE TIGROVI, BUDITE HRABRI I POBEDITE: Legende su rekle svoje pred VEČITI DERBI, uputili su poruku koja podiže adrenalin! (VIDEO)

Autor:

Sport

24.02.2022

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska fudbalska svetkovina je sve bliža. U nedelju 27. februara na stadionu "Rajko Mitić" igra se 166. Večiti derbi, duel crveno i crno-belih.

BUDITE TIGROVI, BUDITE HRABRI I POBEDITE: Legende su rekle svoje pred VEČITI DERBI, uputili su poruku koja podiže adrenalin! (VIDEO)

Foto: Starsport

Kao uvod u predstojeći susret, legende Crvene zvezde, Vladimir Petrović Pižon i Dule Savić, igrači koji su kroz karijeru odigrali mnoštvo ovakvih utakmica, govorili su o čarima Večitog derbija, a osvrnuli su se i na duel koji nas tek očekuje.

Ljubimac Zvezdinih navijača iz 70-tih godina XX veka, Dule Savić, ne zaboravlja svoj prvi duel sa večitim rivalom:

- Sećam se dobro svog prvog derbija. Bilo je to na Svetu Petku 1974. godine. Dobili smo sa 3:1, a na stadionu je bilo 90.000 ljudi. Sada je potpuno drugačija priča. Više ne može da stane toliko publike na stadion, jer su zahtevi UEFA da na stadionu moraju biti stolice, ali mnogo važnije od samih stolica su igrači, pobede i trofeji - započeo je svoje izlaganje Dušan Savić

Republika

Foto: Telegraf/DraganKadić

Dušan Savić

 

Sa druge strane, novinarku "Zvezda TV" interesovalo je da li Vladimir Petrović Pižon danas ima tremu dok posmatra duele protiv Partizana:

- Treme sada nema. Sada mi je mnogo lakše, jer ne učestvujem, ali kada se igrao derbi, i više od nedelju dana se razmišljalo, ko igra, šta igra, kako ćemo igrati,... Tako da je sada mnogo lakše.

Bilo je interesantno čuti kako su se nekada fudbaleri pripremali za duel sa Večitim rivalom:

- Već dan nakon odigranog derbija, započinjale su pripreme za novi. Jednostavno živelo se za tu utakmicu. Čim se jedan derbi završi, ukoliko smo pobedili, jedva smo čekali novi kako bi ih ponovo pobedili, a ukoliko smo igrali nerešeno ili ne daj Bože uzgubili, što se vrlo retko dešavalo, nestrpljivo smo čekali novu utakmicu kako bi smo im se revanširali. Moram istaći da je nedelja pred derbi uvek bila specifična. Mnogo je ljudi uvek bilo oko stadiona, dolazili su i poznati glumci, pevači,..., mnogo je publike bilo i na treninzima. Neretko smo odlazili i u višednevni karantin. Kao mladi igrači bilo nam je drago da nas posete Čkalja, ili Bata Živojinović, ili neki drugi Zvezdaši. To je nama bio motiv da pred ljudima iz kulture pokažemo da smo veliki igrači i da smo deo velikog zajedničkog Zvezdiunog sveta - gotovo horski su istakle fudbalske legende.

Mnogo anegdota je vezano za Večiti derbi:

- Interesantno je bilo 1976. godine kada smo igrali derbi na JNA. Mi smo bili tu u našoj zgradi, tu smo spavali i odmareali se. Tada se išlo peške na utakmicu kroz park koji deli dva stadiona. Sa nama je išao i Bata Živojinović. Pored mene su bili Nikola Jovanović i Sušić i Bata nam je rekao "Šta ste se smrkli, daćemo im tri komada". Išli smo stazom, sa jedne strane su sedeli i pili pivo Partizanovci, a sa druge naši. Jedni su nam dobacivali da ćemo primiti tri komada. Jednom Partizanovcu sam rekao da me nakon utakmice sačeka tu i da će ko izgubi platiti pivo. Utakmicu smo dobili sa 4:1, ali se sa tim navijačima Partizana nisam susreo, jer su nas navijači nosili na rukama. Na žalost tako nešto je danas nezamislivo. Voleo bih da su ta vremena i danas, jer bi bilo svakako lepše, uzbudljivije i bio bi bolji fudbal - prisetio se Dule Savić

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Petrović Pižon

 

Kada se govori o međusobnom skoru crveno i crno-belih, Savić je istakao:

- Naša generacija, a pre nas i generacija Dragana Džajića, bila je mnogo uspešnija i tada se napravila razlika koja se Bogu hvala i danas održava i treba je uvećati. 

Legendarni Pižon posebno se prisetio jednog duela i priupitao nekadašnjeg saigrača:

- Sećaš li se kada smo u Rijeci pobedili Partizan sa 6:1?

Dule je ispravio svog kolegu:

- Ne, ne. To je bilo u Zagrebu i Novom Sadu kada smo ih dobili sa 6:0 i 4:0, ali to je bila Letnja Liga šampiona. Interesantno je da smo ih za nedelju dana ukupno dobili 10:0, a ja sam u Novom Sadu dao tri gola za 15 minuta.

Savet današnjim fudbalerima Crvene zvezde koji će u nedelju odigrati derbi? Dve legende su u glas rekle:

- Budite tigrovi, budite hrabri i pobedite!

Legende su rekle svoje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading