BELGIJSKI SUD ODLUČIO: Srbin oslobođen OPTUŽBI za nameštanje utakmica, Veljković traži MILIONSKU odštetu!

Autor:

Sport

23.11.2021

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski menadžer Dejan Veljkovića je oslobođen optužbi za nameštanje utakmica u belgijskom prvenstvu.

BELGIJSKI SUD ODLUČIO: Srbin oslobođen OPTUŽBI za nameštanje utakmica, Veljković traži MILIONSKU odštetu!

Foto: Printscreen

Belgijski sud je poništio ranije odluke protiv Dejana Veljkovića, koji je bio optužen za nameštanje utakmica.

Ova afera, po nazivu "Čiste ruke" potresala je belgijski fudbal godinama.

Dejan Veljković je zajedno sa bivšim direktorom Mehelena, Valterom Mortelmansom, po odluci Belgijskog arbitražnog suda (BAS) 2019. godine suspendovan su zbog nameštanja utakmica. Sa njima su kažnjena i još četiri funkcionera Mehelena, Olivije Somers, Stefan Vanroj, Tijeri Stimans i Johan Timermans.

Vejković i Mortelmans su preko svojih advokata uputili žalbu, potegli parnicu na redovnom sudu Belgije i posle tri duge godine dobili slučaj.

Belgijski sud se povodom ove situacije oglasio saopštenjem za javnost.

Foto: Printscreen

 

 

Povređena su prava odbrane u postupku. Sud je prihvatio nekoliko osnova za poništenje koje je iznelo šest tužilaca. Što se tiče agenata igrača, sud je zaključio da izrečene sankcije nisu ispunile uslov zakonitosti. Štaviše, osporena arbitražna odluka nije bila obrazložena za agenta jednog igrača i više bivših direktora. Sud je dalje utvrdio da je BAS, suprotno sopstvenim propisima, javno vodio disciplinski predmet bez saglasnosti stranaka, bez saglasnosti pojedinih tužilaca. Za sve tužioce, sud je odlučio da je konačna arbitražna odluka suprotna javnom poretku jer je u više navrata povređeno pravo odbrane. Nezavisnost i nepristrasnost BAS-a takođe su bili ugroženi nemilosrdnim pritiskom fudbalskog saveza. Nije bilo borbe jednakim oružjem. Odbrana nije imala dovoljno vremena i sredstava da pruži otpor. Prava odbrane su bila podređena potrebama fudbalskog sveta, a pravičnost procesa žrtvovana je poštenju fudbalskog takmičenja.

Ipak, tu nije kraj ovoj sagi pošto je FS Belgije najavio žalbu na ovu odluku redovnog suda Belgije.

 

 

Srpski menadžer Dejan Veljković je, sa druge strane, odlučio da tuži FS Belgije i traži paprenu odštetu zbog narušavanja ugleda i sprečenosti da radi svoj posao u proteklom periodu.

Ovo je potvrdio i Srbinov advokat Kris Luik.

- Moj klijent već tri godine ne može da radi kao agent za nekretnine. Postojaće odgovarajući zahtev za odštetu i ići će u stotine hiljada, a možda čak i milione evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading