NE MOGU VIŠE DA IGRAM ZVEZDU, NEMA PARA: Pasoš Srbije na ceni kod stranaca, da li su ga svi ZASLUŽILI?

Autor:

Sport

18.10.2021

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je postala praksa da stranci po ubrzanoj proceduri dobiju naš pasoš, a redovna tema navijača je: Koje su zasluge za dobijanje srpskog državljanstva? Ono što je takođe "sporno" je da se pojedini nikada ni ne vrate, a ovaj važan papir im zauvek ostaje.

Republika

Foto: Starsport, wikipedi, Tanjug/VLADA DZUVEROVIC

Foto: Ilustracija

Svima je jasno da je ovo način da bi se pronašla rupa u zakonu i angžuje veći broj stranaca od dozvoljenog, ali mnogi su svojim zalaganjem za srpske klubove ipak zaslužili da se nazovu Srbima.

Večiti rivali Crvena zvezda i Partizan prednjače po naturalizovanju stranih igrača, a ova praksa je podjednako zastupljena u dva najpopularnija sporta u našoj zemlji.

Gabonac Gelor Kanga koji je u dva navrata nastupao za Crvenu zvezdu je za naš portal otkrio kako bi voleo da dobije pasoš Srbije, o čemu više možete pročitati OVDE.

Mi ćemo se podsetiti sportista "večitih" koji su naturalizovani, ali i njihovih zasluga u dresovima klubova koje su nosili.

Partizan je prvi put upotrebio ovaj "mehanizam" 2011. godine kada je Gabrijel Kordova Kleverson poznatiji kao Kleo dobio srpsko državljanstvo.

On je stekao veliku popularnost u srpskoj javnosti dobrim igrama u redovima "crno-belih", a jedan je od najzaslužnijih za plasman kluba iz Humske u Ligu šampiona.

Iako ga se mnogi više sećaju po grehu koji mu navijači Crvene zvezde nikada neće oprostiti, a to je prelazak u redove najvećeg rivala.

Kleo se čak nadao pozivu u reprezentaciju Srbije, pošto je znao da će za rodni Brazil teško zaigrati.

- Supruga mi je rekla da prihvatim državljanstvo jer je to veoma bitna stvar u mom životu. Bila je veoma radosna kada je čula vest, a takođe i roditelji u Brazilu. Takve stvari se ne dešavaju svaki dan- rekao je Kleo svojevremeno.

Republika

Foto: Starsport

Kleo dobio državljanstvo Srbije dok je nastupa za Partizan

Kao odgovor na ovaj potez Partizana, Crvena zvezda je aplicirala za državljanstvo Evandra Goebela, iste godine.

Goebela "Delije" pamte po mnogim golovima i majstorijama, u Crvenu zvezdu stigao 2011. godine i to mu je bio prvi klub van rodnog Brazila, a za jednu sezonu u crveno-belom dresu je odigrao 35 mečeva i postigao 13 golova. 

- Nadam se da ću uspeti da se odužim srpskom narodu na ljubavi i poštovanju koje mi je ukazano i da sve to prenesem na teren. Takođe, nadam se da ću zaigrati i za reprezentaciju Srbije - rekao  je Evandro po dobijanju dokumenata, ali se sa crveno-belima nije rastao u prijateljskim odnosima.

- Ne mogu više da igram za Zvezdu. Odlazim, nema para. Po ugovoru koji smo potpisali, on prestaje da važi kad se ne ispunjavaju novčane obaveze. Treniram, igram utakmice, a onda nema para. Nisam mogao više tako, moram da mislim na familiju. Rastajem se sa Zvezdom da bi mojim ukućanima bilo bolje. Nisam ni na koga ljut. Zavoleo sam Beograd i Srbiju. Zauvek ću pamtiti navijače. Igrao sam najbolje što sam mogao, ne mislim da sam bio Zvezdin promašaj- rekao je Goebel i napustio Beograd.

Republika

Foto: Starsport

Evandro Goebel u dresu Crvene zvezde

Dvojica Amerikanaca Demarkus Nelson i Čarls Dženkins su 2014. odnosno 2015. postali građani republike Srbije.

Nelson je proveo dve sezone u Crvenoj zvezdi od 2012-2014 kada je bio glavni nosilac igre crveno-belih, u čijem je drusu osvojio Kup Radivoja Koraća i nekoliko individualnih priznanja.

Čarls Dženkins je doživeo da mu navijači skandiraju "Đenka, Srbine", i tako postao omiljeni stranac u crveno-belom taboru. Dva puta je osvojio ABA ligu i prvenstvo Srbije, a tri puta Kup Radivoja Koraća sa timom sa Malog Kalemegdan.

Vraćao se u dva navrata u Crvenu zvezdu, posle epizode u Olimpiji iz Milana i Himkiju, a navijači njegove lucidne poteze i borbenost nikad nisu zaboravili.

Republika

Foto: Starsport

Dejan Radonjić i Čarls Dženkins

KK Partizan se za isto rešenje odlučio 2016. godine, kada je Adin Vrabac, inače bosanski košarkaš dobio naše državljanstvo.

Vrabac je srpske papire dobio zbog rodbinskih veza, a potom je mogao da nastupa u Košarkaškoj ligi Srbije gde je bio neophodan treneru Aleksandru Džikiću. Nakon dve sezone u Partizanu u avgustu 2017. je potpisao ugovor sa ekipom Kanarijasa.

Dilan Enis je 2018. postao državljanin republike Srbije. Kanađanin je aplicirao za srpski pasoš i dobio ga, a kao razlozi za izdavanje su navedni višegodišnji ugovor sa crveno-belima, kao i da se suprugom Megan venčao u našoj zemlji.

U julu 2017. je potpisao ugovor na dve i po godine, a već 16. aprila 2018. Enis je sporazumno raskinuo ugovor sa crveno-belima i potpisao za Saragosu 2002 sa kojom se zadržao do kraja sezone.

Partizan je 2019. naturalizovao Markusa Pejdža i Sidikija Konea, dok je crnogorski reprezentativac Aleksandar Šćekić krenuo istim putem u fudbalskom klubu.

Republika

Foto: Starsport

Markus Pejdž 2019. dobio srpski pasoš

Za tri sezone u crno-belom dresu Markus je osvojio dva Kupa "Radivoj Korać", uz jedan ABA Superkup i postao miljenik "Grobara", ali je po dolasku Željka Obradovića izgubio mesto u timu i otisnuo se u francuski Orlean.

Vezista crno-belih Aleksandar Šćekić je u Humskoj od 2018, zabeležio je 85 nastupa i postigao 8 golova.

Iskusni plejmejker Kevin Panter je postao Srbin posle samo dva i po meseca u Crvenoj zvezdi, a na kraju sezone je pojačao Olimpiju iz Milana.

Potom se usudio na kontroverzni korak i vratio u Srbiju, ali u beogradski Partizan koji sada ima benefit pasoša koji je Amerikanac zaradio na Malom Kalemegdanu.

Kori Volden je suprotnim smerom preko Humske stigao u Zvezdu gde je početkom ove godine dobio pasoš, a onda se na kraju sezone odlučio da pređe u Bajern iz Minhena i tamo ponovo sarađuje sa Anreom Trinkijerijem.

Republika

Foto: Starsport

Kori Volden u dresu Crvene zvezde

Reprezentativac Komorskih ostrva El Fardu Ben je poslednji u nizu koji je dobio pasoš Srbije u fudbalskom svetu, ali sa statusom standarnog prvotimca šampiona Srbije i rekordera po broju golova u dresu Crvene zvezde (kao stranac).

Takođe, Ben je strani fudbaler sa najviše golova u istoriji srpskog fudbala, a od 2018. do danas je zabaležio 96 prvenstvenih nastupa i postigao 53 gola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading