PRAVA ISTINA O UEFA KOEFICIJENTIMA: Partizan NAJBOLJI od osamostaljenja Srbije, Zvezda prednjači u poslednjih pet godina!

Autor:

Sport

08.10.2021

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih dana u srpskoj fudbalskoj javnosti povela se polemika oko UEFA nacionalnog koeficijenta.

Republika

Foto: Starsport

Detalj sa prethodnog 165. večitog derbija

Sve je krenulo od Zvezdana Terzića koji je u intervjuu za "TV Pančevo" izjavio da su crveno-beli najzaslužniji za visok plasman Srbije na UEFA listi.

Naša zemlja se trenutno nalazi na 12. poziciji, iako tu ostane, u sezoni 2023/24 imaće dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Što se tiče poslednjih pet sezona, u njemu jeste Zvezda donela najviše, tačnije 22 boda više nego Partizan. Ipak, ukoliko bismo oduzeli sve bodove crno-belih, Srbija bi umesto 12. držala tek 24. poziciju, te bi bila daleko od bilo kakvih šansi za dva predstavnika u Ligu šampiona.

Ukoliko odemo korak dalje i gledamo UEFA koeficijente od osamostaljenja Srbije 2006. godine, tu primat drži Partizan, koji je godinama jedini branio čast srpskog fudbala u evropskim takmičenjima. Crno-beli su od 2006. godine osvojili ukupno 96 bodova, Zvezda 83.5, a daleko ispod su Vojvodina sa 28 i Čukarički sa 12 bodova.

Pored večitih rivala u Evropi je igralo još 12 srpskih klubova, koji su zbirno doneli svega 60.5 bodova i niko od njih nije uspeo da se domogne grupne faze nekog evropskog takmičenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
aleksandar

08.10.2021 20:37

Mogli bi da se raspitate malo pre nego sto napisete nesto. Aktivan je koeficijent samo u poslednjih 5godina i to je ono sto UEFA gleda to ko je sta uradio pre 10, 20 ili 30 godina njih ne zanima