DR MILJKO RISTIĆ O JEZIVIM SCENAMA IZ KOPENHAGENA: Eriksenu stalo srce, VRATIĆE se na teren!

Autor:

Sport

14.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro sam! Ovo su bile prve reči Kristijana Eriksena (29) samo nekoliko sati nakon što je zabrinuo ceo fudbalski svet na stadionu Parken u Kopenhagenu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijan Eriksen i saigrači iz Danske

Najbolji igrač "vikinga" srušio se na teren u 43. minutu utakmice između Danske i Finske (0:1) i izgubio svest, a u jednom trenutku slutilo se na ono najgore. Ipak, pre svega brzom reakcijom njegovog kapitena Simona Kjera, koji mu je izvadio jezik da se ne uguši, i sudije Entonija Tejlora (pozvao lekara na teren) izbegnuta je tragedija.

SUMNJIV NALAZ

Vezista Intera reanimiran je dva puta, a na kraju je spasen i u pratnji saigrača koji su napravili paravan oko njega iznet je s terena. Zvanično saopštenje lekara je da je mozak otkazao funkcije, ali se u razgovoru za Srpski telegraf s tim nije složio doktor Miljko Ristić, naš najbolji kardiohirurg.

- Mislim da je u pitanju srce, da je sve počelo od toga, pa tek onda stiglo do mozga. Ja bih voleo da vidim nalaz kada je Kristijan poslednji put pregledan. Ovo je rezultat propusta medicinske komisije Fudbalskog saveza Danske. Nemoguće je da se predvidi ovakva srčana mana. Pregled nije kvalitetno odrađen jer su se posebno pregledi srca toliko razvili, nema prostora za grešku ako ste odradili posao - rekao je doktor Ristić za naš list i dodao ohrabrujuću činjenicu da ćemo bivšeg asa Ajaksa i Totenhema ponovo videti na terenu.

USPEŠAN OPORAVAK

- On će moći da nastavi da igra fudbal. Treba da se vidi šta je uzrok, u kakvom je stanju srčani mišić. Ne slažem se sa danskim lekarom, srce je stalo na 10-20 sekundi. Ako je ono zdravo, to srce može apsolutno da se oporavi. Mi smo imali pacijente koji su po dva sata reanimirani i srčani mišić se oporavio - zaključio je kardiohirug.

RepublikaFoto: e-stock/M. JOŠIDA
Miljko Ristić

Da je Miljko Ristić u pravu oko mišljenja sa srcem, potvrđuju i reči Martina Boesena, doktora reprezentacije Danske koji je prvi prišao Eriksenu na terenu.

- Proverili smo puls i imao ga je, a onda je odjednom izgubio puls. Ležao je nepomično, pa smo odmah krenuli sa veštačkim disanjem, koje mu je spaslo život. Pomogao nam je i stadionski lekar, uz čiju smo asistenciju povratili svest i puls Eriksenu - otkrio je Boesen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.