EVROPSKI KLASIK: Od Trapatonija, Čarltona i Besta, preko Krespa i Van Nistelroja, pa sve do Runija i Ronaldinja, bogata istorija GARANTUJE SPEKTAKL!

Autor:

Sport

28.02.2021

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fortuna nije bila blagonaklona prema šampionu Srbije, pa je Zvezda možda i nezasluženo izbačena iz Lige Evrope od strane Milana. Sledeći protivnik "rosonera" u pohodu na trofej biće Mančester junajted, a ako je suditi po bogatoj istoriji ova dva giganta, spektakl je gotovo zagarantovan.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Okršaj Milana i Junajteda iz 2010.

Poznaju se Milanezi i momci iz crvenog dela Mančestera jako dugo, pa se na kontinentalnoj sceni sreću već 63 godine!

Ostrvsko - Čizmarski rivalitet počeo je davne, davne, 1958. godine, kada su se prvi put sastali u Kupu evropskih šampiona.

Prvi meč odigran je na "Old Trafordu" pred skoro 50,000 gledalaca, gde su domaćini preko Ernija Tejlora i Denisa Violea došli do pobede od 2:0.

Revanš je otišao u potpuno drugom pravcu, pa su "rosoneri" slavili 4:0 golovima Skafina, Lidholma i Danove. 

 

Manchester United vs Milan 1958 Posted by Made in England on Sunday, August 4, 2013

 

Šok na Ostrvu nisu brzo zaboravili, pa je jedno od najžešćih evropskih rivalstava dobilo svoje prvo poglavlje.

Nažalost, na sledeći susret čekalo se skoro 11 godina, pa su se tek u aprilu 1969 ponovo sastali ovi džinovi sa starog kontinenta.

Milan je izbacio Seltik, koji je rundu pre deklasirao Crvenu Zvezdu u dvomeču rezultatom 6:2, dok je Junajted do polufinala stigao preko Rapida iz Beča. 

Ovaj put je Milan na "San Siru", pred vatrenom publikom od preko 80,000, slavio kod kuće rezultatom 2:0, golovima Sormanija i Hamrina.

Revanš je obeležio legendarni Bobi Čarlton jedinim pogotkom, ali on nije bio dovoljan za prolaz, pa je Milan te godine i osvojio Kup evropskih šampiona.

Pored Čarltona je na tom meču nastupao i kontroverzni ali ludački popularni Džordži Best, dok je za "rosonere" igrao Đovani Trapatoni.

 

 

Ako je pauza od 11 godina između prva dva susreta bila dugačka, onda je ona od 36 godina između 1969. i 2005. čitava večnost.

Fudbalski pejzaž potpuno se promenio između ovih okršaja, pa se čak nisu više ni u istom takmičenju borili, već u današnjoj verziji Lige šampiona.

Fudbalski svet se možda promenio, ali je ovaj rivalitet ostao jak, pa se prvi duel u Engleskoj završio 0:1 za goste, pošto je dugogosi ubica iz Argentine Ernan Krespo presekao u 78. minutu.

Mladi tim Junajteda, predvođen vunderkindovima Vejnom Runijem i Kristijanom Ronaldom, uz podršku legendi poput Roja Kina i Rajan Gigsa, hrabro se suprotstavio možda i najboljem timu na planeti u tom trenutku.

Kaka, Rui Košta, Krespo, Pirlo, Sedorf, Gatuzo, Kafu, Maldini, Nesta, Stam i Dida bili su sastav kakav se retko viđa, ali nisu dominirali, već su i u revanšu došli do minimalne pobede, ponovo preko Krespa.

 

 

Milan je tada stigao do finala, ali ga je tamo zaustavio Liverpul posle onog legendarnog finala u Istanbulu, gde su posle 3:3 Benitezovi momci bili bolji u izvođenju penala.

 

 

Ni sledeći pokušaj "crvenih đavola" da prođu protiv dalje protiv svog "evropskog bauka" nije bio uspešan, pošto je dvomeč iz 2007. još gore prošao po Junajted.

Hrabro su nastupili na svom terenu u prvoj nozi, pa su Ronaldo i Kaka vodili pravi rat fudbalskih genija, postigavši po dva gola. Delovalo je kao da će doći do remija, ali se Vejn Runi u 90. minutu pobrinuo da do toga ne dođe.

Tokom revanša u gradu mode, samo se jedan tim pojavio na terenu, pa je domaćin slavio 3:0. 

 

 

Poslednji put u LŠ su se ovi klubovi sastali 2010, kada je konačno "došla maca na vratanca". 

Jedan od najepskijih dvomeča u istoriji ovog takmičenja je usledio, a kada se prašina slegla, Junajted je konačno savladao do tada nepobedivog protivnika.

Savršena mešavina veterana i velikih talenata u redovima Milana ipak nije bio pravi recept protiv Mančestera, pa ni Bekam, ni Pato, ni Pirlo, ni Ronaldinjo nisu uspeli da donesu pobedu svom timu.

Runi je u tom periodu bio među najboljim napadačima na planeti, što je potvrdio još jednim presudnim pogotkom u 74. minutu za konačnih 3:2.

 

 

Kao što je bio slučaj u Milanu tri godine ranije, sada se za revanš na "Teatru snova" pojavio samo jedan tim, pa su "crveni đavoli" sa navijačima slavili pobedu od čak 4:0. 

Nije sudbina bila na strani Engleza te godine, pa su već u sledećoj rundi ispali od Bajerna posle 4:4 u dvomeču, dok je Murinjom Inter na kraju podigao trofej.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BT Sport (@btsport)

 

Sada će ponovo veliki rivali ukrstiti oružije, po prvi put u Ligi Evrope, a ako sudimo po istoriji, šou je gotovo zagarantovan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading