NIJE SAMO GENT: Zvezda ima DUPLOG PROTIVNIKA za evropsko proleće!

Autor:

Sport

26.11.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Jeste Zvezda izgubila na sva četiri dosadašnja gostovanja u Belgiji, ali večeras, iako oslabljena, uzimamo makar bod - kaže za Srpski telegraf Bratislav Živković.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde pred meč sa Gentom

Miris evropskog proleća razdražuje ovih dana nozdrve "Delija", a ukoliko večeras u četvrtom kolu L grupe Lige Evrope Crvena zvezda, kao gost, pobedi Gent (18.55, RTS 1, Arena sport 1), gotovo izvesno jeste da će treći put od raspada SFR Jugoslavije prezimiti u Evropi. Međutim, šampion Srbije imaće vraški težak zadatak, budući da će bez čak pet prvotimaca na Gelamko areni igrati i protiv crne tradicije jer su crveno-beli na sva četiri prethodna gostovanja u Belgiji bivali poraženi. Da je, uprkos svim mukama, vreme za prekid te crne serije, veruje Bratislav Živković (49), akter poslednjeg Zvezdinog stradanja na zapadu Evrope protiv Ekerena pre 23 godine, koji za Srpski telegraf ističe veru u bivšeg saigrača Dejana Stankovića i nada se makar bodu iz Genta.

BIĆE PAKLENO TEŠKO

Lider Superlige u periodu od 1982. do 1997. godine gubio je dva puta u Briselu od Anderlehta, po jednom u Brižu i Ekerenu, ali večeras protiv "fenjeraša" L grupe traži tri boda i čekiranje karte za šesnaestinu finala Lige Evrope. Bivši desni bek i svojevremeno član stručnog štaba crveno-belih za naš list očekuje daleko teži meč nego pre tri sedmice, kada je bilo 2:1 za Beograđane.

- To što Gent posle tri kola nema niti jedan bod, ne bi smelo uopšte da nas zavara. Oni su 29. oktobra na Marakanu došli bez nekoliko važnih igrača i verovao sam tada u Zvezdinu lakšu pobedu, a setite se zicera koji je Milan Borjan skinuo gostima u 92. minutu. Radio sam u Belgiji kao pomoćnik Slaviši Stojanoviću u Lirsu pre šest godina, pa poznajem dobro sistem rada Genta. Reč je o stabilnom klubu, viceprvaku. Ni ta tradicija nam ne ide naruku, ali večeras bi nam, iako smo oslabljeni, i bod bio veliki kao kuća - analizira Živković za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Starsport
Bratislav Živković

NEMA ALIBIJA

Kada večeras bude poveo saigrače u boj vredan možda i prolaska grupe, kapiten Milan Borjan stajaće 48. put u Evropi na golu Crvene zvezde, a ispred sebe neće imati Marka Gobeljića, Milana Rodića, Sekua Sanoga, Gelora Kangu i Aleksandra Kataija. Međutim, veličina kluba obavezuje crveno-bele da se neporaženi vrate u prestonicu Srbije, smatra Živković.

- Siguran sam da će Deki Stanković, koji je bio strelac gola za 2:2 protiv Ekerena u jesen 1997, pronaći način da od raspoloživih snaga stvori ekipu sposobnu da odoli Gentu. Kao bivši igrač i trener, verujem da koga nema, bez njega se može i mora. Realno je da će najveći deo tereta u veznom redu i organizaciji igre pasti na Mirka Ivanića, dok se u napadu uzdam u sve boljeg Dijega Falčinelija, pa neka neko od njih bude junak - zaključuje popularni Žile.

CRVENO-BELI U BELGIJI KROZ ISTORIJU

Anderleht - C. zvezda 2:1 4. mart 1982.

Briž - C. zvezda 4:0  4. novembar 1987.

Anderleht - C. zvezda 3:2 15. april 1992.

Ekeren - C. zvezda 3:2 18. septembar 1997.

EVROPSKA PROLEĆA OD RASPADA SFRJ

Sezona 1991/92.

Sezona 2017/18.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading