TAČNO U CENT: Evo koliko je FSS dao para večitima i koliko oni zapravo DUGUJU

Autor: Blic, Republika

Sport

13.09.2020

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je otkrio generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović.

RepublikaFoto: Starsport
El Fardu Ben i Saša Zdjelar u borbi za loptu

Nije tajna da Fudbalski savez Srbije klubovima pozajmljuje novac kako bi mogli da dobiju licencu za Evropu, a potvrda toga je nedavno stigla baš iz FSS-a. Ovog puta, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović je u izjavi za Blic otkrio tačno o kojim sumama se radi.

Šurbatović je istakao da FSS često pomaže klubovima.

- Što se tiče pozajmica i pomoći klubovima, važno je da je savez stabilan, likvidan i da uvek može da odgovori na takve zahteve. Iz godine u godinu FSS izlazi u susret klubovima da reše sve obaveze kako bi dobili evropsku licencu. Nažalost, klubovi često imaju problem sa tekućom likvidnošću, ali mi ta sredstva naplatimo iz priliva UEFA po osnovu učešća klubova u Evropi. Savez vodi izbalansiranu politiku pre svega prema Zvezdi i Partizanu. FSS svoje principe rada uvek usklađuje sa principima rada UEFA. Savez i klubovi često blisko sarađuju, bez obzira na to što se često u medijima stvara drugačija slika - rekao je Šurbatović.

Potom je progovorio o egzaktnim sumama koje su date večitim rivalima.

- U ovom trenutku Crvena zvezda i Partizan duguju gotovo istovetne sume – po milion evra, Rad duguje 73.300 evra. I to je sve. U prethodne četiri godine savez je Partizanu po osnovu zajmova, doprinosa za učešće igrača u reprezentaciji i donacija za poboljšanje infrastrukture uplatio 4.417.653,64 evra, a Crvenoj zvezdi 3.913.338,85 evra. To su tačne sume.

RepublikaFoto: Starsport
Jovan Šurbatović u razgovoru sa Ivicom Ilievim

Potom se osvrnuo na napad Partizana na Fudbalski savez.

-  Da konačno razjasnimo i to pitanje. U vreme FSJ postojala je takva taksa i iznosila je čak pet odsto, ali su tada i transferi bili manji. Odluka o ponovnom uvođenju takse solidarnosti od dva odsto doneta je 1. avgusta 2016. U grupi klubova koji su je predložili bio je i FK Partizan. Skupština FSS u kojoj su bili prisutni predstavnici Crvene zvezde, Partizana i ostalih klubova jednoglasno je donela odluku 13. juna 2019. da se taksa poveća na tri odsto. Novac koji FS Srbije na taj način prihoduje usmeren je i koristi se za razvoj srpskog fudbala. Kako profesionalnog, tako i amaterskog. Investira se u infrastrukturu širom Srbije, a oko 2.000 klubova je dobilo opremu, Savez pokriva i troškove takmičenja ženskog fudbala, futsala i pomaže svim klubovima kojima je pomoć potrebna.

 

Zatim je nastavio u istom ritmu.

- Izveštaj o utrošku iz ovog fonda se svake godine prezentira i usvaja na Skupštini. To je upravo taj princip solidarnosti koji je UEFA uspostavila. Posebno napominjem da ova taksa nije naš izum, primenjuju je i drugi savezi, u Engleskoj na primer za klubove Premijer lige i EFL (Čempionšip) ta ista taksa iznosi četiri odsto. Možete zamisliti o koliki se sredstvima radi? Ona se slivaju u fond i troše u iste svrhe kao i kod nas – za razvoj fudbala. Tako da pokretanje pitanja zakonitosti pred FIFA i UEFA je potpuno besmisleno - poručio je Šurbatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading