SOLARNI FIZIČAR OBJASNIO SVE O VRTLOGU NA SUNCU: Da li ima mesta panici?

Autor:

Razonoda

11.02.2023

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od vrlo rane faze tekućeg ciklusa, koji je počeo u decembru 2019. godine, aktivnost Sunca je premašila sva očekivanja. A sada je zabeležen misteriozni vrtlog.

SOLARNI FIZIČAR OBJASNIO SVE O VRTLOGU NA SUNCU: Da li ima mesta panici?

Foto: NASA

Solarni fizičar i šef Opservatorije na Hvaru Bojan Vršnak gostovao je u emisiji jedne hrvatske televizije, gde je govorio o sunčevim pegama, ali i objasnio kako je tačno nastao ogroman vrtlog koji je uočen iznad Sunca.

- Na Suncu je dosta velika tačka, ali je bilo i mnogo većih. To je veličina manja od 100 hiljada kilometara na Suncu, a mogu biti duplo veća. Međutim, to je još uvek veliko mesto. To su mesta koja na površini Sunca vidimo kao hladnija mesta. Pege sam video mnogo puta golim okom, vide se pri zalasku i izlasku sunca, a mogu se videti i kroz dim ili zadimljeno staklo. Ta tačka izgleda kao prljavština na Suncu, ali još uvek moramo da znamo šta gledamo - rekao je solarni fizičar Bojan Vršnak.

Sunčeve pege

On navodi da su sunčeve pege za hiljadu pa i više od hiljadu stepeni hladnije od Sunca, ali treba napomenuti da i sunčeva pega emituje temperaturu, ali nižu.

- Emituje manje svetlosti, pa ga vidimo kao senku. Sunčeve senke stvara magnetno polje. Sunce ima veliko magnetno polje, kada je u najmirnijoj fazi, magnetna polja su relativno slaba. Drugi efekat je da se Sunce ne rotira jednako, nije kruto telo. „Ekvator rotira brže od polova, a magnetno polje tada povlači razlika u brzini, a linije se polako vijugaju oko Sunca i magnetna polja se pojačavaju - rekao je solarni fizičar.

Dalje, on navodi da magnetno polje tada postaje prejako i ne može dostići beskonačne vrednosti, pa počinje da izlazi na površinu i kada dođe do nje otvaraju se kanali, a na samoj površini prestaje mešanje gasa, piše Index.

- Vrući gas koji dolazi iz unutrašnjosti ne može da uđe u magnetno polje, a onda dolazi do gubitka energije i pada temperature, a mi vidimo ove oblasti kao tamne. Što više pega vidimo na Suncu, veća je njegova aktivnost.-

Vrtlog iznad Sunca

Danas je časopis Science Alert objavio da se deo Sunca odvojio i formirao vrtlog. Da li je koncept tzv solarne baklje, ili činjenica da Sunce samo želi da se oslobodi viška energije iz svoje unutrašnjosti?

- U principu, sve je to na neki način povezano. Sada se ovo povezivalo sa tim tornadom, kako ga mi zovemo, i bio je poseban jer se viđao iznad polova na Suncu, što je relativno retko. Ali to se nije dogodilo na polu Sunca, već iza njega. Kada je prešao preko Sunčevog limba, kako mi kažemo, ivice, tada se videlo, došlo je do ogromne erupcije. To je vrsta erupcije koja dolazi sa polarne krune - odgovorio je Vršnak i nastavio:

- Onaj sa pegama zove se kraljevska zona, gde su pege. Vremenom putuju sa viših geografskih širina prema ekvatoru i kada stignu do ekvatora, ciklus se završava. Iznad toga su polarni regioni, koji imaju različite karakteristike. Ono što ih razdvaja zove se polarna kruna i uvek postoje tzv filamenti, što znači hladna plazma u magnetnom polju koje levitira i ide skroz oko Sunca. Pošto su ovo velika vlakna, kada izbiju, biće dramatično.-

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading