ODLOMIO SE DEO SUNCA, NAUČNICI ZBUNJENI: Ne znamo šta se tačno dešava

Autor:

Razonoda

10.02.2023

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od vrlo rane faze tekućeg ciklusa, koji je počeo u decembru 2019. godine, aktivnost Sunca je premašila sva očekivanja. A sada je zabeležen misteriozni vrtlog.

ODLOMIO SE DEO SUNCA, NAUČNICI ZBUNJENI: Ne znamo šta se tačno dešava

Foto: NASA

I pored činjenice da je Sunce jedan od najvažnijih aspekata našeg života, još uvek ne znamo sve mehanizme koji stoje iza procesa koji se odvijaju na našoj zvezdi. Naučnici su sve vreme pažljivo pratili i analizirali dešavanja na tom užarenom telu, a sada su primetili nešto veoma neobično.

Primetili su da se materijal iz plazme koji je izbio sa površine Sunca odvojio i formirao vrtlog iznad solarnog severnog pola. Stručnjaci tvrde da ovako nešto ranije nisu videli i da je potrebna dalja analiza da bi se utvrdilo da li se to zaista dogodilo ili ne i šta tačno znači, piše Science Alert, prenosi Alo.

Sunce trenutno prolazi kroz fazu pojačane aktivnosti. Do sada je svakog dana ove godine puštala baklju. U januaru je čak lansirao nekoliko njih kategorija Ks i M. Klasa Ks je najjača moguća erupcija na Suncu, dok su baklje klase M nivo slabije.

Ali ovo nije razlog za zabrinutost - naša zvezda prolazi kroz različite cikluse aktivnosti svakih 11 godina ili tako. Solarni ciklusi Solarni ciklusi imaju ogroman uticaj na Sunčev sistem, ali ih relativno slabo razumemo. Naučnici veruju da su verovatno povezani sa solarnim magnetnim poljem. Otprilike svakih 11 godina, magnetni polovi Sunca se preokreću, sever postaje jug i obrnuto.

Ova situacija se poklapa sa onim što je poznato kao solarni maksimum, kada Sunce emituje najviše baklji i koronalnih izbacivanja mase (CME) i ima najviše sunčevih pega. Nakon toga sledi period umirujuće aktivnosti, a zatim ponovo počinje period solarnog maksimuma. Sada je naša zvezda u toj fazi, odnosno na pragu pomenutog maksimuma. Ciklusi aktivnosti se karakterišu i predviđaju na osnovu jednog faktora: broja Sunčevih pega.


Ovo su privremeni regioni u kojima su magnetna polja posebno jaka, što podstiče erupciju baklji i CME. Mrlje vidimo kao tamne mrlje jer magnetno polje inhibira protok vrele plazme, a regioni su kasnije hladniji i tamniji od okoline.

Pošto je događaje na Suncu teško predvideti, ne znamo tačno kada će doći do promene polariteta; pretpostavka je da će se to dogoditi u julu 2025. godine.

Nisu svi solarni ciklusi isti; neki su jači a neki slabiji. Ali sadašnji period ciklusa naše zvezde pokazuje neke čudne karakteristike. Naime, od vrlo rane faze tekućeg ciklusa, koji je počeo u decembru 2019. godine, aktivnost Sunca je premašila sva očekivanja. A sada je zabeležen misteriozni vrtlog.

Začuđujući solarni vrtlog

Naučnici su uočili misteriozni polarni vrtlog 2. februara. Sve je počelo sa Solar Prominence, filamentom plazme koji se proteže od Sunca. Solarne prominence su velike strukture zamršenih linija magnetnog polja i plazme iznad površine Sunca

Za razliku od baklji koje se bacaju u svemir, one su „usidrene” za zvezdu, odnosno ne odvajaju se od nje. Izbočina može slomiti i osloboditi baklju, ali to nije uvek slučaj. Dakle, ovakav događaj je normalan za Sunce, ali ono što se kasnije dogodilo nije.

Naime, čini se da se materijal solarne prominence odvojio i kružio oko Sunčevog pola oko 8 sati, brzinom od oko 96 km/s. Solarni fizičar Skot Mekintoš iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, koji decenijama posmatra Sunce, rekao je za Space.com da nikada nije video ovakav vrtlog.

Koliko god ovo zvučalo intrigantno, moraćemo malo da sačekamo da saznamo šta se tačno dogodilo na površini naše zvezde. Ali verovatno nećemo dugo biti u neizvesnosti. Naučnici već moraju marljivo analizirati mnoštvo podataka solarnih opservatorija širom sveta kako bi što pre razotkrili ovu misteriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading