DOLAZI VELIKA SOLARNA OLUJA: Do kraja sedmice će izazvati HAOS na Zemlji - dogodila se snažna eksplozija!

Autor:

Svet

04.01.2023

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA opservatorija za solarnu dinamiku otkrila je udarne talase od eksplozije oko oba Sunčeva pola, a evo kako će to uticati na Zemlju.

DOLAZI VELIKA SOLARNA OLUJA: Do kraja sedmice će izazvati HAOS na Zemlji - dogodila se snažna eksplozija!

Foto: Shutterstock

Sunce i Zemlja

Naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) i NASA upozorili su na opasnost od velike solarne oluje koja će, tvrde, do kraja sedmice na Zemlji izazvati haos na radio i GPS uređajima.

Naučnici kažu da je solarna oluja koja se očekuje izazvana snažnom eksplozijom na Suncu koja se dogodila u utorak.

Oni očekuju do kraja sedmice i auroralne svetlosne emisije na srednjim geografskim širinama.

Solarna i heliosferska opservatorija (SOHO) Evropske svemirske agencije primetila je veoma svetlo i brzo izbacivanje koronalne mase koja se širi od jugoistočnog kraja Sunca.

Pored toga, NASA opservatorija za solarnu dinamiku otkrila je udarne talase od eksplozije oko oba Sunčeva pola, objavio je Ekspres.

Sunčev vetar, ili solarni vetar, je struja naelektrisanih čestica (plazma), koju izbacuje gornja atmosfera Sunca. Sastoji se od visokoenergetskih elektrona ili protona energije oko keV. Čestice uspevaju da delimično pobegnu iz Sunčevog gravitacionog polja zbog visoke temperature korone i energetskog dobitka putem procesa koji još uvek nije potpuno objašnjen.

Mnogi fenomeni su povezani sa Sunčevim vetrom, među kojima su geomagnetna oluja, polarna svetlost, aurore i repovi kometa koji su uvek usmereni suprotno od Sunca. Kod ostalih zvezda ova pojava se naziva zvezdanim vetrom, a kod mnogih je i znatno većeg intenziteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading