PREMINUO MEHRAN KOJI JE 18 GODINA BIO ZAROBLJEN NA AERODROMU! Krenuo iz Irana kod majke i upao u PAKAO birokratije! Spilberg po njegovom životu napravio film!

Autor:

Razonoda

12.11.2022

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Naseri je objavio knjigu o svom životu koja je privukla pažnju holivudskog reditelja Stivena Spilberga i inspirisala film Terminal iz 2004.

PREMINUO MEHRAN KOJI JE 18 GODINA BIO ZAROBLJEN NA AERODROMU! Krenuo iz Irana kod majke i upao u PAKAO birokratije! Spilberg po njegovom životu napravio film!

Foto: Printskrin/youtube

Mehran Karimi Naseri, koji je 18 godina živeo na terminalu aerodroma Šarl de Gol u Parizu zbog problema sa ličnim dokumentima, preminuo je danas.

Kako su naveli zvaničnici, Naseri je imao 76 godina i umro je prirodnom smrću.

Živeo je na aerodromu od avgusta 1988. do avgusta 2006. godine, kada je zbog bolesti prebačen u bolnicu.

Vratio se na aerodrom pre nekoliko nedelja i živeo je na terminalu 2F do svoje smrti.

Objavio je knjigu o svom životu koja je privukla pažnju holivudskog reditelja Stivena Spilberga i inspirisala film Terminal iz 2004. u kom su glumili Tom Henks i Ketrin Zita Džons.

Naseri se 1988. nastanio na francuskom aerodromu nakon što je leteo iz Irana za London, Berlin i Amsterdam u pokušaju da pronađe svoju majku.

Foto: Printskrin/youtube

Mehran Karimi Naseri

 

Nije mu bilo dozvoljeno da uđe ni u jednu od zemalja u koje je sleteo jer nije imao odgovarajuću papirologiju.

Bez mogućnosti da uđe u Francusku ili da ode negde drugde, smestio se u uglu aerodromskog salona. Razvijena je neformalna mreža podrške koja mu je davala hranu i medicinsku pomoć, knjige i radio.

Francuski sud je 1992. presudio da on ne može biti izručen pošto je ušao u zemlju legalno. Međutim, presuda mu nije dozvolila da uđe u zemlju, zbog čega je ostao zaglavljen na aerodromu.

Na kraju je 1999. godine dobio status izbeglice s pravom da ostane u Francuskoj.

- Nisam sasvim siguran šta želim da radim, da ostanem na aerodromu ili da odem - rekao je Naseri nakon što je dobio pravo da živi u Francuskoj.

- Imam papire. Mogu da ostanem ovde. Mislim da bih trebao pažljivo da proučim sve opcije pre nego što donesem odluku.

Foto: Printskrin/youtube

Mehran Karimi Naseri u mladosti

 

Tada je odlučio da neće napusti terminal.

Otišao je u julu 2006. godine kada je bio hospitalizovan. Kada je otpušten šest meseci kasnije, živeo je u hotelu u blizini aerodroma pre nego što mu je francuski Crveni krst pomogao da se prebaci u dobrotvorno sklonište u Parizu.

Dobio je 2003. godine 250.000 dolara za prava na svoju priču od Spilbergove produkcijske kuće DreamWorks.

Nakon što je potrošio većinu novca koji je dobio za film, Naseri se pre nekoliko nedelja vratio na aerodrom, rekao je zvaničnik, a prenose Vijesti.me.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading