SADA JE JEDAN OD NAJVEĆIH SISARA: Možete li da pogodite u koju vrstu je ova praistorijska životinja slična vuku evoluirala? (VIDEO)

Autor:

Razonoda

11.11.2022

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živela je pre više od 50 miliona godina u blizini vode.

SADA JE JEDAN OD NAJVEĆIH SISARA: Možete li da pogodite u koju vrstu je ova praistorijska životinja slična vuku evoluirala? (VIDEO)

Foto: youtube.com/Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Iako bi na prvi pogled možda pomislili da je "pakicetus" davni predak vuka ili, u krajnjem slučaju, mravojeda ili neke slične životinje, radi se zapravo o najprimitivnijem kitu. Živeo je na teritoriji današnjeg Pakistana pre više od 54 miliona godina, bio veličine manjeg psa, kretao se na četiri noge i hranio se u slatkoj vodi. 

To prilagođavanje na lov u vodi je kod njegovih potomaka milionima godina posle dovela do zadnjeg pretka kitova koji je najsličniji današnjim. Novija istraživanja na molekularnom nivou potvrđuju da su kitovi nastali od zajedničkog pretka nilskog konja, navodi Bioteka.hr.

Prvi kitovi nisu bili dobro prilagođeni životu u vodi te su verovatno prilično mnogo vremena provodili na kopnu, krećući se na udovima u obliku vesla. Za razliku od svog ranijeg pretka, koji je živeo uglavnom u slatkoj vodi, pronađeni su fosili roda "ambulocetus" koji su boravili i u slanoj i slatkoj vodi. To je dokaz postupnog prelaza u slaniju okolinu.

Republika

Foto: youtube.com/Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Ambulocetus

Prvi dokazi o pravim kitovima, koji su živeli isključivo u vodi i nisu mogli više da prežive na kopnu, stari su više od 35 miliona godina. Primer je rod "basilosaurus".

Kada su njihovi fosili prvi put otkriveni, smatralo se da su gmizavci, ali je kasnije potvrđeno da su kitovi. Prvi oblici delfina i kitova usana koji su najsličniji današnjim koji žive u svetskim morima stari su između 13 i 15 miliona godina i od tada su se polako menjali da bi poprimili oblike koje poznajemo danas.

Republika

Foto: pixabay.com

Kit u obliku koji danas poznajemo

Pored kitova, treba pomenuti i još jednu grupu koja je "odlučila" da živi u moru. To su sirene ili morske krave koje se, za razliku od kitova, ne smatraju pravim okeanskim životinjama jer borave u plitkim, priobalnim vodama i uglavnom u slatkim vodama. Proučavanjem DNK utvrđeno je da imaju zajedničkog pretka sa slonovima, pa su za razliku od kitova pravi vodeni biljojedi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading