PRELEPO ZDANJE U SUBOTICI KRIJE MRAČNU TAJNU: Ispred ''Žute kuće'' svi ostavljaju vence, evo ŠTA je razlog!

Autor:

Razonoda

24.09.2022

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sredinom septembra 1941. godine Žuta kuća pretvorena je u mučilište za Subotičane i Subotičanke koji su imali hrabrosti da dignu glas protiv tadašnjeg fašističkog režima.

PRELEPO ZDANJE U SUBOTICI KRIJE MRAČNU TAJNU: Ispred ''Žute kuće'' svi ostavljaju vence, evo ŠTA je razlog!

Foto: Printscreen/Youtube/TV Subotica

Minutom ćutanja i polaganjem venca na spomen ploču danas je odata počast žrtvama nacističkog terora u ovoj zloglasnoj zgradi, na inicijativu dr Margarete Bašaragin, poverenice Udruženja "Ženske studije" iz Novog Sada, objavio je sajt Subotica.com.

Masovno hapšenje svih Subotičana koji su pružili otpor okupatorskom režimu počelo je odmah po formiranju obaveštajne centrale nacističke vlasti, krajem leta 1941. godine. Zidine Žute kuće pretvorene su u zatvor i mučilište u kom su na brutalan tretman nailazili i muškarci i žene.

- Oni su u Žutoj kući isleđivani, tučeni i mučeni na najsurovije načine. Mnogi od njih su podlegli povredama i preminuli. Među zatvorenicima je bila i subotička antifašistkinja Lola Vohl koja je nekoliko meseci kasnije, 18. novembra, obešena ispred zgrade današnjeg suda sa još 14 svojih drugova - objašnjava dr Margareta Bašaragin, poverenica Udruženja "Ženske studije" i dodaje da je 1984. godine podignuta bista Loli Vohl u dvorištu tadašnje fabrike "Slavica".

Foto: Printscreen/Youtube/TV Subotica

Nekadašnje mučilište u Subotici

- Bista ove subotičke antifašistkinje je nestala, a mi smo uputili dopis Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture da se ona obnovi i dobili smo potvrdan odgovor uz obrazloženje da je to u prioritetu za narednu godinu. Opravdano se postavlja pitanje da li je dvorište napuštene fabrike koje se sada koristi kao privatni parking adekvatno mesto za vraćanje biste.

Svedočenja o stravičnim i brutalnim mučenjima ljudi u Žutoj kući zapisala je književnica Magda Simin Bošan koja je među prvima zabeležila imena žena žrtava terora u ovom zloglasnom objektu.

Foto: Printscreen/Youtube/TV Subotica

Venac

- Postoje mnogobrojni zapisi o mučenjima u Žutoj kući, a naša sugrađanka Lili Bek dala je potresno svedočenje u kom je do detalja opisala metodu mučenja zvanu "ples medveda". U ovom objektu pre 8 decenija dešavale su se stravične stvari i pozivam sve građane Subotice da neguju sećanje na žrtve fašističkog terora, jer antifašizam je univerzalna vrednost koju svi moramo negovati - zaključila je sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading