DECA ODUZIMAJU SEBI ŽIVOTE, A VIRALNI TRENDOVI HRLE KOD NAS: Ovo je društvena mreža koja PRETI OPASNOST? (FOTO/VIDEO)

Autor:

Razonoda

13.09.2021

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvena mreža TikTok poslednjih godina privukla je mnogo pažnje, pogotovu omladine, a dodatno se sve zakuvalo kada su mnogi shvatili da je to odlična platforma za zarađivanje. Danas je postao glavni trend da ako nemaš nalog na TikTok-u onda nisi in.

Republika

Foto: tiktok.com/DJ AngelX, wikimedia.org/play.google.com

Trendovi sa TikTok-a odnose živote, Srbija u opasnosti?

 

Ekspanzija TikTok društvene mreže počela je u trenutku kada je svet zadesila svetska pandemija koronavirusa, te su ljudi većinu vremena sedeli kod kuće zbog doneti mera, pa su ga trošili snimajući se uz raznorazne trendove, koji su u većini slučajeva nekad bili i opasni po život. 

Republika

Foto: pixabay.com

TikTok viralni trendovi

 

Stručnjaci su do sada oglašavali zbog čega je TikTok toliko štetan, no, ova društvena mreža ima i dobar uticaj, shodno tome da se plasira i edukativni sadržaj. No, mi ćemo se držati svetskih trendova, koji su postali viralni, a samim tim dolazili i kod nas u Srbiju, za kojima su svi poludeli. 

Trenutno jedan od najpopularnijih trendova, koji je toliko zastupljen da je sa TikTok-a prešao i u stvarni život, pa čak i na ulici možete videti ples uz pesmu Viki Miljković ,,Crno na belo". Naime, grupa momaka su na jednom veselju snimili plesne korake uz pesmu, a onda su snimak okačili na društvenu mrežu i samo nakon par sati postao je viralni trend. 

 

 

Jedan od zanimljivijih trendova, koji za sada nikog nije povredio, čak se i sama pevačica Viki priključila, pa je ugostila društvo koje je od njenog hita napravilo trend u noćnom izlasku na njenom nastupu u jednoj kafani.

Takođe, viralni trend bio je jedno vreme i tretman protiv opadanja kose, koji su mnogi sledeli i želeli da se oprobaju u njemu. Naime, jedna devojka iznela je tvrdnju da je saznala od majke da kada se lekovi za kontracepciju pomešaju sa šamponom, da to pomaže prilikom opadanja kose. 

- Čula sam da pilule za kontracepciju u šamponu pomažu kod rasta kose - rekla je jedna korisnica TikToka.

- Kada je moja mama bila mlađa, gnječila je pilulu i stavljala u šampon kako bi joj kosa porasla, pa sam ja odlučila probam isto - napisala je.

Iako u komentarima možete pronaći dosta pozitivnih komentara, sa druge strane, stručnjaci su se uključili u diskusiju i objasnili zbog čega ovaj tretman nije delotvoran. 

- Mogu da shvatim zašto devojke misle da će im kosa brže rasti zbog dodavanja hormonskih pilula u šampon, ali ovaj viralni trend je besmislica - objasnila je dr Širin Lakani za Dejli mejl. 

Republika

Foto: pixabay.com

Tretman protiv opadanje kose na TikToku postao viralan

Pored ovih trendova, pojavio se i onaj na koji su skoro sve devojke i žene, a to je brzo i lako dobijanje pločica na stomaku, za kratko vreme i to samo preko plesa. Da, dobro se pročitali. Naime, na TikTok-u se pojavila intruktorka, koja je tvrdila da plesom može smanjiti obim stomaka. No, sa druge strane, stručnjaci kažu da je to nemoguće ciljano na određenom, mestu smanjiti masne naslage. Međutim, devojke, gledajući ovaj trend oprobale su se u njemu, kako bi videle rezultate. Nešto kasnije, taj trend je zaboravljen, verovatno zbog njenoge (ne)efikasnosti. 

 

@janny14906

Follow the rhythm of my voice to lose weight. ♬ original sound - user1468626853971

 

Međutim, nije samo da mi pratimo strane trendove, volimo mi i naše virale da osmislimo, mada, uglavnom one koji predstavljaju u kakvom društvu živimo. Imali smo sablasnog influensera koji je za vreme pandemije koronavirusa i potpunog zatvaranja pohovao toalet papir, kada je bila najveća nestašica. Uglavnom su poznate ličnosti to isprozivali na društvenim mrežama, a on se potom povukao sa TikTok-a.

No, imamo i omladinu koja voli da ismeva profesore, školski sistem, pa vrlo rado započinju snimanje videa tokom časa. Oni vole da upoređuju nekada i sada kakva je situacija u školama, pa neke od primera možete pogledati u nastavku. 

 

 

 

@papucice

@andrijajovanovic_._ @kristidzen #fyp #crnicerak ♬ CC #1 - Crni Cerak

 

 

 

Šta kažu stručnjaci?

Mnogi stručnjaci, psiholozi i eksperti za društvene mreže protive se ovoj platformi, samo zato što su zbog mnogim viralnih trendova deca sebi oduzimala život, slepo prateći razne korake sa snimaka. Gorana Risteski, stručnjak za Tik Tok, kaže da roditelj može da napravi svoj nalog i poveže ga sa nalogom deteta i da tako prati sadržaje i ograniči šta dete može da gleda.

- TikTok da bi zaštitio decu, podrazumevano podešavanje je da je njihov profil privatan, a kada napune 16 godina onda mogu da izaberu da li će im profil biti javan. Ta podešavanja deca ne ulaze da vide i kada naprave nalog, ako slažu za godine, bude im javan nalog i šta god da snimaju vide svi korisnici. Još nemamo zvanične podatke o starorsnoj strukturi u Srbiji, ali mislim da su na mreži uglavnom mladi - rekla je Gorana.

IT stručnjak, Miloš Jovanović smatra da je glavno pitanje koje treba postaviti na koji način se upravlja ovom platformom, kao i koja je njena suština. Miloš potom ističe da regulacija društvenih mreža je dosta aktuelnije pitanje, jer se tragedije dešavaju ne samo kod nas, nego i u svetu, što potvrđuje i slučaj Blockout izazova, koji je odneo dosta života. 

Izazov koji je odneo mnogo života - BLACKOUT

Dečak koji je imao svega deset godina, oduzeo je sebi život, zbog izazova koji se zove ,,Blackout", ali on nažalost, nije jedini slučaj koji je izazovao paniku u javnosti. Pored jednog dečaka, u medijima odjeknula je vest o devojčici iz Italije, koja je takođe sledila pravila ,,Pomračenja", a potom zauvek izugibla život. 

Šta je Blackout izazov?

Radi se o morbidnom trendu u kom se podrazumeva da deca stave sebi kaiš ili neki kanap oko vrata, a potom ga stežu i snimaju se mobilnim telefonom, sve dok ne padnu u nesvet. Ovaj trend odneo je dosta života mališana, a nekoliko slučaja je izašlo u medije, zbog čega su se roditelji uplašili, a izvor je ispričao sve do detalja šta se desilo. 

- Kada su se vratili on nije otvarao vrata, pa su pozvali policiju i vatrogasce koji su preko terase ušli i dete zatekli obešeno o krevet na sprat. Od početka se sumnjalo da je do smrti došlo slučajno tokom igre, a sada se veruje da je mališan zapravo igrao izazov Blackout na društvenoj mreži Tik-tok - kaže izvor iz istrage.

S toga, vrlo pažljivo treba koristiti aplikaciju, koja je toliko postala uticajna, a samo mi određujemo da li ćemo izabrati pozitivne i edukativne snimke ili ćemo pak krenuti mračnom stranom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading