Svet razočaran: ODLOŽENO ISTORIJSKO SLETANJE NA MARS!

Autor: Republika.rs

Razonoda

11.04.2021

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Helikopter Ingenuity koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars zajedno s roverom Perserveance ipak neće leteti danas po Marsu već je njegov let pomeren za 14. april.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ingenuity je kasno sinoć poslao podatke timovima misije na Zemlji zbog čega je NASA promenila raspored prvog leta te je navedeno da je sve u redu s helikopterom.

U petak je realizovan test brzine rotora ovog helikoptera koji je ranije završen jer je letelica pokušala da se prebaci iz režima predleta u let što je izazvalo određene tehnološke poteškoće.

U međuvremenu, tim na Zemlji je pregledao podatke koji bi mogli da sugerišu šta je dovelo do tog problema te su utvrdili da će brzina rotora helikoptera biti promenjena.

Kada Ingenuity bude spreman za prvi let na Marsu, ovaj helikopter težine 1,8 kilograma leteće ukupno 40 sekundi. Plan je da lebdi na visini od tri metra, zatim da fotografiše i dodirne Crvenu planetu.

Ukoliko let bude uspešan, Ingenuity bi mogao da leti još četiri puta ovog meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading