Pionirska zakletva, miris čvaraka i kiseli kupus: Ovako se nekada proslavljao 29. novembar!

Autor: novosti.rs, Republika

Razonoda

29.11.2020

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji praznik, 29. novembar, nekada se proslavljao, a ljudi mu se zdušno radovali.

Foto: wikimedia.org

Zaboravljena je, kazaće danas mnogi, i država čiji je ovo bio praznik - Jugoslavija. Toga dana slavio se Dan Republike, godišnjica Drugog zasedanja AVNOJ-a, 29. novembra 1943. u Jajcu, kada je proglašeno federalno uređenje Jugoslavije. Neradni dani koji su okruživali ovaj kalendarski datum spajani su u jednu "upotrebljivu" celinu za sve "radne ljude i građane".

Đaci prvog razreda osnovne škole postajali bi pioniri, i svečano su im dodeljivane pionirske marame, kao prvi znak prijema u svet odraslih. Polagali su tada pionirsku zakletvu, što je mnogima i dan-danas ostalo duboko urezano u sećanju.

Ko je hteo da stupi u brak birao je ovaj datum, pa su svadbe i veselja bila uobičajeni u ovo doba godine. Mladenci su računali da neradni dani obezbeđuju veliki broj zvanica na slavlju.

 

 

 

Nezaobilazni deo folklora bio je svinjokolj, doba kada su se mnogi žitelji gradova prisećali svog seoskog porekla, pa su odlazili kod rođaka kako bi napunili zamrzivače i ostave.

Svukuda se mešao miris topljenja čvaraka, spremani su meso, slanina, kobasice...

Prtljažnici "fića", "stojadina" ili "tristaća" bili su puni, a samo su smetovi pretili, jer su zime još umele da budu ozbiljne i sa mnogo snega. Na kraju novembra prvi snegovi su bili redovna pojava i umeli su ozbiljno da "pokažu zube".

RepublikaFoto: twitter.com/flipgazemedia
Foto: Ilustracija

NEPREVAZIĐENI  "FIĆA"

"FIĆA nacionale" bio je neprevaziđeno vozilo koje je istovremeno predstavljalo i masovni napredak radničke klase u pravcu "motorizacije". Standard mnogih Jugoslovena dosegnuo je mogućnost da voze "zastavu 750", licencirano "Fijatovo" vozilo, koje je bilo simbol onog doba.

Nezaobilazan je bio i kiseli kupus, a ponosni domaćini su se hvalili kako je njihov već "dospeo". Nekoliko nedelja pre praznika glavice kupusa su zauzele svoje mesto u kacama.

Slave se nisu obeležavale, a pobožnost nije bila po volji komunističkoj ideologiji koja je vladala. Tako je, uz prvomajske praznike i novogodišnja veselja, 29. novembar bio idealan za velika, porodična okupljanja.

GAZELA

Specijalni, istorijski događaj u Beogradu trebalo je da se odigra 29. novembra 1970. godine. Tada su otvarani auto-put kroz Beograd, most Gazela, Mostarska petlja i Terazijski tunel.

Iako su građevinci uložili maksimalan napor da svi radovi budu okončani za Dan Republike, otvaranje je održano tek 4. decembra. Dabome, činu otvaranja prisustvovao je i predsednik Republike Josip Broz Tito.

Raspadom SFRJ prestalo se i sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države. Zvanični praznik ostao je najduže u Srbiji, odnosno tadašnjoj SRJ - do 2002. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading