(VIDEO) JEDINSTVENO! NAJPOZNATIJI SAT NA SVETU: Centralni deo je završen 1410. godine, a on radi kao prvog dana!

Autor: glas-javnosti.rs, Republika

Razonoda

28.11.2020

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praški Orloj je najpoznatiji astronomski sat na svetu. Ukrašen je mnogobrojnim simbolima, a za njega su vezane neke od najstarijih praških legendi. Orloj se nalazi na katedrali Lund, na starom trgu u centru Praga.

Foto: pixabay.com
Astronomski sat u Pragu

On ima specijano izrađen brojčanik koji pokazuje položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete.

Praški Orloj pokazuje srednjovekovnu percepciju vremena, pa on ima i istorijski značaj. Planeta Zemlja nalazi se u centru sata. Plavi deo ovog kruga predstavlja nebo iznad horizonta, a braon deo nebo ispod njega. Istok, zapad, svitanje i sumrak ispisani su latinskim jezikom oko horizonta pa tako daju koordinate strana sveta.

Foto: pixabay.com
Praški Orloj

Na ovom astronomskom satu nalazi se i zodijak prsten koji predstavlja položaj zvezda na nebu i kreće se prema njihovom položaju. Sunce i Mesec nalaze se na posebnim kazaljkama i kreću se "putem" zodijaka na taj način pokazujući gde se nalaze u odnosu na zvezde.

 

Na satu se nalaze još tri manja sata, kruga koji pokazuju: Staro Češko vreme (spoljni krug), srednjeevropsko vreme (centralni krug) i vavilonsko vreme (unutrašnji krug). Vavilonsko vreme, inače, razlikuje se po sezoni - sati su kraći zimi, a duži leti, a Orloj je jedini sat na svetu koji je u stanju da ih meri. Osim ova tri različita načina merenja vremena, kazaljka sa zvezdom na vrhu pokazuje sideralno vreme.

Naime, centralni deo ovog sata završen je 1410. godine, a sat i dalje funkcioniše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading