OTKRIJTE TAJNE USPEŠNOSTI SRPSKOG GENIJA: Bildujte mozak kao Nikola Tesla!

Autor: Marija STANIĆ

Razonoda

27.11.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svima nam je dobro poznato da je Nikola Tesla jedan od najvećih umova čovečanstva. Bez njegovih izuma, pre svega, naizmenične struje, ali i još oko 300 patenata različitih vrsta, život bi nam bio ne samo teži nego i dosadniji. Upravo zato ljudi su veoma radoznali po pitanju života i navika ovog tajanstvenog gospodina rođenog u Smiljanu u Lici.

RepublikaFoto: pixabay.com/wikimedia.org/Napoleon Sarony
Foto: Ilustracija

Tokom života Tesla je neprestano radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja samo dva sata. Ipak, ono što je postizao ne bi bilo moguće bez poštovanja pravila za povećanje produktivnosti. Evo nekih koje možete i sami primeniti.

DOBRO RAZMISLITI, PA NAPRAVITI

Nikola Tesla je vrlo retko stavljao na papir ono što je želeo da napravi. Svoje izume je zamišljao, projektovao i menjao isključivo u glavi. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u glavi. Pokušajte i vi, bez pomoći interneta, papira i olovke, stvoriti nešto svrsishodno, pa makar to bila igračka za vaše dete, neki komad nameštaja ili jednostavniji mehanizam. Zamišljajte i menjajte u glavi koliko puta bude potrebno, pa tek onda prionite na posao. Ovo je odlična vežba za treniranje mozga.

O seksu, braku i biserima

Smatrao je da bi seks bio poguban po njegov intelekt i da bi to ometalo njegov rad, pa je živeo u celibatu. Jednom prilikom je rekao: "Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi". Iako mu se divio veliki broj žena i bio omiljen i popularan među suprotnim polom, on nije želeo imati kontakte s njima. Posebno je izbegavao žene koje su nosile bisere. Odbijao bi čak i da razgovara s njima. Bisere, jednostavno, nije podnosio.

ŠETNJA

Kraća šetnja čini čuda za kreativnost. Iako su Tesline šetnje bile deo njegovog opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko važnih otkrića imao upravo u toku njih. Tokom jedne takve, naizgled potpuno obične, šetnje Budimpeštom dok se oporavljao od nervnog sloma, Nikola Tesla je došao na ideju o naizmeničnoj struji. Zato šetajte, ostavite probleme po strani, razmišljajte i nadajte se genijalnim idejama.

 

 

 

USAMLJENOST

Tesla je smatrao da se tokom razmišljanja i stvaranja treba osamiti jer se tada rađaju genijalne ideje.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fobija od bakterija

Nikola Tesla je bolovao od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a smatra se da je mentalne probleme nasledio od oca. Razne jednostavne radnje Tesla je obično radio triput, triput je prao ruke i obilazio zgradu pre nego što uđe u nju. Takođe, pribor za jelo bi uglancao do savršenstva, koristeći pri tome 18 salveta. Imao je fobiju od bakterija. Zahtevao je da niko u restoranu hotela ne koristi sto za kojim je on sedeo, a za svaki obrok tražio je čist stolnjak. Svaku posudu, koja je prethodno sterilizovana, lično je obrisao salvetom pre jela.

JOGA I UMERENOST

Još kao dete primetio je da oseća neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Obuzimalo bi ga osećanje lakoće, kao da mu je telo izgubilo težinu i da može leteti kroz vazduh samo snagom volje. U detinjstvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan. Predanost jogi Tesli je pomogla u njegovom naučnom i istraživačkom radu, s jedne strane otvarajući uvid u brojne tajne postojanja, a s druge omogućavajući snagu volje, postojanost zdravlja i dugovečnost potrebne za rasvetljavanje zagonetki prirode. Teslu danas neki nazivaju i korisnikom joge tokom modernog perioda nauke zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na nivou vrhunskih majstora joge, drevne nauke o telu, umu, svesti i duši. Posmatrano, na primer, kroz prizmu nauke o energetskim središtima tela ili čakrama, može se utvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu njih, odnosno da je dosegao visoke nivoe svesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading