Ovi predmeti mogu da budu KANCEROGENI: Neke od njih sigurno imate u kući!

Autor: Republika

Razonoda

03.04.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke stvari koristimo često, a da nismo ni najmanje svesni koliko su štetni za zdravlje i kakve zdravstvene tegobe mogu da izazovu. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko najopasnijih.

RepublikaFoto: Photo by Dane Deaner on Unsplash
Foto: Ilustracija

Na ove predmete obratite pažnju:

1. Mirišljave sveće

Prema istraživanju koje je sprovela američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, čak 40% sveća na tržištu ima štetne žice u fitiljima. Problem se uglavnom odnosi na mirisne sveće, u kojima olovo sprečava da vosak omekša esencijalna ulja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Olovo koje se oslobađa tokom sagorevanja toksično je za decu, može biti kancerogeno i izazvati hormonske poremećaje. Ako volite ugodnu svetlost u svom domu, bolje je da se prebacite na organske sojine sveće lokalnih proizvođača.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Zavese za tuširanje

Pogledajte bliže one koje, kada se izvade iz ambalaže, imaju specifičan miris. Pod uticajem pare i toplote, emituju štetna hemijska jedinjenja koja mogu oštetiti disajne puteve, jetru i nervni sistem, a takođe su kancerogena.

Stvar je pogoršana činjenicom da se tokom vrućeg tuširanja ili kupke pore kože još intenzivnije otvaraju i upijaju štetne materije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Garderoba

Da se prilikom transporta ne bi oštetila ili primila neke neprijatne mirise, garderoba se pre nego što stigne u butike prska određenim hemikalijama koje mogu da umaju ozbiljne poslednice po zdravlje. Zato je savet, da se nova garderoba dobro i što pre opere posle unošenja u kuću.

4. Plastične posude

Plastična ambalaža sadrži bisfenol A (BPA), opasan po zdravlje, koji narušava hormonalnu ravnotežu i može doprineti razvoju kanceroznih promena.

Jedinjenja se naročito nalaze u tvrdim plastičnim proizvodima, a može se otpustiti i prilikom pranja plastičnih predmeta u mašini za sudove ili grejanja hrane u mikrotalasnoj. Ne preporučuje se korišćenje plastične amalaže više od jednom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Teflonske posude

Perfluorooktanska kiselina (PFOA) koja se koristi za proizvodnju teflona je izuzetno toksična za naše telo i može da izazove razne bolesti.

6. Aluminijumska folija

Kancerogena postaje ukoliko se koristi dugo ili ako hrana ostane zamotana nekoliko dana u nju ili se zagreva. U drugim sličajevima je bezbedna za korišćnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading