NOVO HIT OSTRVO NALAZI SE U KOMŠILUKU I IMA JEZIVU PROŠLOST! Tamo nema kola, ni prodavnica, a stanovnici se prezivaju ISTO

Autor:

Razonoda

21.08.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mesta za smeštaj ima toliko malo da se rezerviše mesecima unapred. Turisti na ostrvo najviše dolaze na jedan dan tako što mu prilaze gliserima

NOVO HIT OSTRVO NALAZI SE U KOMŠILUKU I IMA JEZIVU PROŠLOST! Tamo nema kola, ni prodavnica, a stanovnici se prezivaju ISTO

Foto: youtube.com/Great Big Story

Većina ljudi na Balkanu nikada do sad nije čula za ostrvo Ošljak. Ruku na srce ni svi Hrvati možda ne znaju za njega, budući da se radi o najmanje nastanjenom ostrvu u toj zemlji.

Za Ošljak se veruje da je naseljen još iz vremena Starog Rima. Najbliži veći grad mu je Zadar, a lokalci ga nazivaju Lazaret.

Istorija kaže da je u 17. veku ostrvo bilo pretvoreno u veliku bolnicu za obolele od kuge, zbog čega se stariji stanovnici tog dela Hrvatske na pomen Ošljaka pomalo i stresu, sećajući se užasnih muka kroz koje su tu prolazili njihovi preci.

Na ostrvu ima 60 kuća, a samo jedna je namenski podignuta zbog turizma. I jedino u njoj, u jednom od osam ponuđenih apartmana turisti mogu da borave. Poslednjih godina su meštani, doduše, prodali neke kuće strancima, ali i oni moraju prilikom dolaska na ostrvo da se pridržavaju zakona prirode, kao i toga da recimo ne smeju u kuću da dovedu više osoba nego što ima kreveta.

Ošljak ima fantastičnu prirodu možda i zbog činjenice da je saobraćaj zabranjen te da ostrvo može da se obiđe samo peške ili biciklom, piše punkufer.hr.

Republika

Foto: pixabay.com

Do ostrva je najbolje i jedino moguće doći gliserima

 

Na ostrvu prema popisu iz 2021. godine živi samo 35 stanovnika od kojih se većina preziva isto – Valčić. Zimi je tamo u vrh glave desetak osoba, dok je leti ostrvo “krcato”.

Ostrvom dominiraju borovi, čempresi i hrast, a ima i stabla maslina. Uvale poseduju debelu hladovinu u kojoj ima mesta i za poneku životinju, pa je moguće videti ševu krunicu, orla, vranca i zmijara čak i blizu obale.

Posebna turistička atrakcija je svojevrsni bunker iz Drugog svetskog rata. Na ostrvu Ošljak postoji i stara škola koja odavno nema svoju funkciju, a danas je tu mesto okupljanja meštana zbog druženja i zabave.

Do Ošljaka koji ne prestaje da oduševljava strance može se doći trajektom i to dva puta dnevno preko Zadra.

Ono što se turistima najviše sviđa je mogućnost dolaska na ostrvo privatnim čamcima i gliserima, uz poštovanje pravila ponašanja na njemu. Jedina mana koju mnogi ističu je što na ostrvu nema prodavnice. Postoji samo jedan restoran koji radi isključivo u udarnim letnjim mesecima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading