REVOLUCIJA: Objavljen snimak koji je ceo svet čekao da vidi! Ovako izgleda prvi čovek sa UGRAĐENIM MOŽDANIM ČIPOM, evo šta radi (VIDEO)

Autor:

Razonoda

21.03.2024

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mask je reklamirao Neuralink kao budućnost tehnologije i medicine, ali o čipu i njegovom testiranju pojavila su se etička pitanja

REVOLUCIJA: Objavljen snimak koji je ceo svet čekao da vidi! Ovako izgleda prvi čovek sa UGRAĐENIM MOŽDANIM ČIPOM, evo šta radi (VIDEO)

Foto: x/neuralink

Kompanija Neuralink objavila je prvi snimak pacijenta kojem je ranije ove godine urađen moždani implant, kao deo prvog kliničkog ispitivanja kompanije.

Кompanija Ilona Maska je uživo emitovala demo na X-u sa 29-godišnjim čovekom po imenu Nolan Arbo, koji je rekao da je paralizovan od vrata nadole nakon nesreće prilikom ronjenja pre osam godina.

Mask je objavio da je pacijent primio implantat i da se “dobro oporavlja”. Uređaj bi trebalo da ima nekoliko primena – od obnavljanja motoričkih funkcija kod ljudi do omogućavanja spajanja mozak-računar.

Nije bilo nezavisne provere Maskovih tvrdnji, a Neuralink nije ponudio previše detalja.

 

 

Mask je reklamirao Neuralink kao budućnost tehnologije i medicine, ali o čipu i njegovom testiranju pojavila su se etička pitanja.

U videu, Arbo objašnjava da je nakon što je primio implantat – rekao je da je operacija bila "super laka" – morao da nauči kako da razlikuje "zamišljeni pokret od pokušaja pokreta“ kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu.

"Mnogo smo vremena proveli u pokušajima da se pomerim. Pokušao bih da pomerim, recimo, desnu ruku levo, desno napred, nazad. I odatle, mislim da mi je postalo intuitivno da počnem da zamišljam kako se kursor kreće", naveo je on.

U klipu, u kome je takođe prikazan Neuralink inženjer, Arbo demonstrira mozak-kompjuter interfejs (BCI) pomeranjem kursora po ekranu laptopa i pauziranjem plejera na ekranu.

Rekao je da mu je implantat omogućio da igra šah i igricu „Civilization VI“. Napomenuo je da je ranije koristio i druge pomoćne uređaje poput štapića za usta, ali da je Neuralink implant omogućio duže sesije igranja.

Rekao je da može da ga koristi oko osam sati pre nego što implant treba da se napuni. Nije jasno kako punjenje funkcioniše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading