BUDUĆNOST JE STIGLA: Naučnici uz pomoć veštačke inteligencije stvorili DETE (VIDEO)

Autor:

Razonoda

05.02.2024

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tong Tong je kreirana da oponaša reakcije deteta, ali i da izvršava zadatke koji su joj dati u virtuelnom okruženju

BUDUĆNOST JE STIGLA: Naučnici uz pomoć veštačke inteligencije stvorili DETE (VIDEO)

Foto: youtube.com/aiunlock101

Posetioci izložbe Frontiers of General Artificial Intelligence Technology, koja se održala u Pekingu u Kini doživeli su nešto neverovatno - komunicirali su sa avatarom koji predstavlja AI dete, malu devojčicu nazvanu Tong Tong.

Tong Tong su kreirali naučnici na pekinškom Institutu za opštu veštačku inteligenciju. Ideju je dobio Žu Šonghun, osnivač instituta koji se specijalizovao za veštačku inteligenciju koja imitira ljude.

Njegova Tong Tong kreirana je da oponaša reakcije deteta, ali i da izvršava zadatke koji su joj dati u virtuelnom okruženju.

 

 

Tong Tong poseduje um i nastoji da razume zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od lošeg, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost, navodi se u videu Instituta.

Naučnici s Instituta su prošle godine predložili Tong test, sofisticirani test koji se sastoji od gotovo 150 pitanja, na osnovu kojih bi trebalo da se zaključi sofisticiranost modela veštačke inteligencije.

Kroz pet merljivih dimenzija (viziju, jezik, kogniciju, emocije i učenje), ali i društvene i grupne vrednosti, test bi trebalo da odredi koliko je određeni model blizak opštoj veštačkoj inteligenciji, prenosi zimo.hr.

"Da bismo napredovali prema opštoj veštačkoj inteligenciji, moramo da stvorimo entitete koji mogu razumeju stvarni sviet i poseduju širok raspon veština", istakao je Žu i dodao da se nada da bi Tong Tong mogao biti prvi korak u tom pravcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading