SVETLI VAM LAMPICA U UGLU TELEFONA? Možda vas ŠPIJUNIRAJU! Evo kako da odmah saznate šta se dešava

Autor:

Razonoda

22.08.2023

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najvećem broju slučajeva radi se o nečemu bezazlenom, međutim, ako to nije slučaj već ste meta napada, onda bi trebalo da učinite nekoliko koraka da se odbranite

SVETLI VAM LAMPICA U UGLU TELEFONA? Možda vas ŠPIJUNIRAJU! Evo kako da odmah saznate šta se dešava

Foto: pixabay.com

Primetili ste da vam u gornjem desnom uglu mobilnog telefona svetli zelena ili narandžasta lampica a niste prethodno ni koristili uređaj?

To najverovatnije ni slučajno. Možda je nešto bezazleno, a možda vas špijuniraju, smatraju stručnjaci iz ove oblasti, piše Daily mail.

Lampica koja vam se iznenada pojavljuje u uglu telefona pokazuje da neka aplikacija koristi senzore u njemu, ili mikrofon ili kameru.

Ako je lampica upaljena, a niste pokrenuli nijednu aplikaciju koja ima kameru ili telefon, moguće je da ste na meti hakera koji vas špijuniraju preko spajvera.

U najvećem broju slučajeva radi se o nečemu bezazlenom, ali... Ako sumnjate u to da ste nečija meta, moraćete da reagujete brzo.

Za početak tako što ćete povući prstom od vrha prema dole kako biste saznali koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon.

Republika

Foto: pixabay.com

Uvek je potrebno znati šta uraditi ako vam se ovako nešto često događa

 

- Lampica će se upaliti ako koristite kameru, ako telefonirate ili ako koristite neku aplikaciju koja ne može da radi bez njih, na primer glasovnog ili digitalnog asistenta. Uglavnom se radi o aplikacijama kojima ste dopustili da koriste kameru i mikrofon - rekao je Džejmi Aktar, glavni izvršni direktor i suosnivač kompanije za sajber bezbednost CyberSmart.

- Međutim, ako u desnom gornjem uglu uočite narandžastu ili zelenu lampicu kada ne koristite nijednu aplikaciju, vreme je da to istražite - dodao je Aktar.

On je potom pojasnio kako da odmah znate šta se dešava.

- Najčešće se radi o tome da ste nekoj aplikaciji dopustili da pristupi kameri ili mikrofonu kada ne radi. Pregledajte kojim ste aplikacijama dopustili da koriste kameru i mikrofon i aplikacijama koje nemaju razlog da im pristupaju oduzmite pravo da ih koriste. Ako ni to ne pomogne, moguće je da vam je telefon hakovan i da vas špijuniraju - istakao je Aktar.

Ako ste zaista osoba čiji se telefon upravo hakuje, potrebno je odmah ga skenirati kako bi se videlo da li je u njega ubačen neki štetni softver.

Potom je potrebno da promenite sve šifre, ali ne na uređaju na kojem se dešava promena, već na nekom bezbednom kao što je recimo laptop ili tablet. Na kraju vratite telefon na fabrička podešavanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading