EVROPSKA UNIJA UPOZORAVA: Spremite se za gubitak svog novca uloženog u kriptovalute

Autor:

Razonoda

17.03.2022

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrošači rizikuju da izgube sav svoj novac uložen u kriptoaktivu i mogli bi da postanu žrtve prevara, saopštile su agencije za hartije od vrednosti, bankarstvo i osiguranje Evropske unije u zajedničkom saopštenju u četvrtak.

EVROPSKA UNIJA UPOZORAVA: Spremite se za gubitak svog novca uloženog u kriptovalute

Foto: pixabay.com

"Potrošači se suočavaju sa vrlo realnom mogućnošću da izgube sav svoj uloženi novac ako kupe ovu imovinu", navodi se u saopštenju tri vlasti EU.

To označava povećanje direktnih upozorenja potrošačima o kriptoaktivama od strane vlasti EU, naglašavajući da potrošači nemaju nikakvu zaštitu niti pribegavaju kompenzaciji prema postojećem zakonu EU o finansijskim uslugama.

Regulatori su sve zabrinutiji da sve više potrošača kupuje 17.000 različitih kriptoaktiva, uključujući bitkoin i eter, koji čine 60 odsto tržišta, a da nisu u potpunosti svesni rizika, rekli su.

"Potrošači bi trebalo da budu oprezni zbog rizika od obmanjujućih reklama, uključujući one preko društvenih mreža i od uticajnih ljudi. Potrošači bi trebalo da budu posebno oprezni u pogledu obećanih brzih ili visokih prinosa, posebno onih koji izgledaju previše dobro da bi bili istiniti", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Potrošači takođe treba da budu svesni da je potrošnja energije za proizvodnju nekih kriptoaktiva visoka i utiče na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading