VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZELA ČOVEKU JOŠ JEDAN POSAO! Prvi rezultati šokirali sve, vozači neće verovati svojim očima

Autor:

Razonoda

20.10.2023

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za primenu ove tehnologije autori naglašavaju da nije potrebna izgradnja nove infrastrukture, kao i da je sve moguće implementirati besplatno

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZELA ČOVEKU JOŠ JEDAN POSAO! Prvi rezultati šokirali sve, vozači neće verovati svojim očima

Foto: pixabay.com

Kompanija Google predstavila je rezultate projekta Green Light (Zeleno svetlo) čiji je cilj pre dve godine bio da se uz pomoć veštačke inteligencije smanje gužve u saobraćaju, naročito na raskrsnicama.

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i njenom regulisanju saobraćaja, smanjena je potrošnja goriva i emisija štetnih gasova staklene bašte.

I ne samo to. Smanjene su gužve na raskrsnicama, budući da je veštačka inteligencija pazila na sinhronizaciju semafora u odnosu na količinu protoka vozila. Gužve su u onim gradovima sveta gde je eksperiment bio na snazi smanjene za 30 posto.

Tamo gde je bio eksperiment na snazi, saobraćajci nisu obavljali posao regulisanja gužve. Samim tim, kako su pozitivni rezultati iznenadili sve, neće više biti potrebe da čovek obavlja taj posao.

Google je od početka projekta do sada proširio projekat na 70 raskrsnica u 12 gradova širom sveta – od Sijetla, preko Rio de Žaneira i Hamburga, do Džakarte. Za narednu godinu kompanija planira novo proširenje i instalaciju svoje tehnologije u više gradova.

Naučnici Googlea razvili su AI model svake raskrsnice na kojoj se koristi njihova tehnologija – ovaj model je uzeo u obzir brojne parametre, od dnevnog saobraćaja do položaja semafora i vremena aktiviranja zelenog i crvenog svetla.

Koristeći veštačku inteligenciju, kao i podatke sa mapa, Google je pravio obrasce i preporuke za tok saobraćaja koji optimizuju postojeće planove upravljanja semaforima.

Ono što je bitno napomenuti jeste da primena njihove tehnologije ne zahteva izgradnju nove infrastrukture, već može bez problema da radi na postojećoj infrastrukturi. Instalacija je veoma brza i nema troškova za gradove, navodi Google.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading